Makaron, pomidory, bazylia wg Liski

Poranne pytanie Jacka:

– co chcesz na kolację ?

– nie wiem ..

Ale w ciągu dnia już wiedziałam .. to .. TEN przepis.

Przyjechałam i po chwili przede mną J. postawił talerz :

 

pasta wg liski

A całość wg Liski :

Makaron z sosem ze świeżych pomidorów, bazylii i sera
Źródło przepisu: Illucucina by Margotka

• kilogram dojrzałych na słońcu aromatycznych pomidorów (bawole serca lub malinowe) (może być nawet więcej jeśli się jest maniakiem pomidorowym)
• ząbek czosnku
• duży pęczek bazylii (dałam cytrynową i odrobinę tradycyjnej)
• ser: mozarella di Bufala (3 szt.) lub świeże peccorino lub dobra feta lub bunc (25) dkg
• 100 ml oliwy z oliwek (musibyć dobra i aromatyczna)
• sól gruba morska (1/4 łyżeczki – lub mniej jeśli jest słony ser)
• 500 g makaronu penne rigate (ja użyłam nr. 14 de Checco)
– pomidory obrałam ze skórki i pokroiłam w grubą kostkę
– do dużego słoika wlałam 1/4 oliwy, wrzuciłam 3/4 pęczku bazyllii, wyciśnięty czosnek sól i pomidory.
– słoik zamknęłam i włożyłam do lodówki na kilka godzin
– makaron ugotowałam tuż przed podaniem, koniecznie al dente!
– po odcedzeniu, wymieszałam go w garnku z serem i resztka oliwy, na końcu dodałam pomidory i szybko przełożyłam do miski, posypałam bazylią…
Ten makaron po podaniu będzie ciepławy, a nawet chłodny, ale należy go jeść natychmiast po wymieszaniu, żeby miał idealną temperaturę (fresca!)
Pyszne, smakowite !

 

Dodaj komentarz