Tort gołąbkowy czyli gołąbki inaczej

Dzisiaj na obiad był tort czyli gołąbki inaczej.

Tort gołąbkowy

Przepis:

  • ok.10 liści z kapusty [ najlepiej włoskiej ] – u mnie pocięte na drobno – 2 na spodzie w całości
  • 600 g mięsa mielonego [ u mnie wieprzowe ]
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • szklanka ugotowanego ryżu
  • sól , pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • łyżeczka kminu rzymskiego – to dodałam od siebie
  • opcjonalnie kilka łyżek bulionu – dodałam rozpuszczony Warzylion z Winiar

 

Z liści kapusty odkroić zgrubiałe końcówki.

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić na nim cebulkę. Do podsmażonej cebuli wrzucić czosnek. Ostudzić.

Do miski wrzucić mięso mielone, dodać cebulę z czosnkiem, sól , pieprz, jajko i ryż. Dokładnie wymieszać.

Dno naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 2,5 litra wyłożyć liśćmi kapusty. Na nich rozsmarować 1/4 farszu. Przykryć kapuścianym liśćmi poszatkowanymi. Znów wyłożyć 1/4 farszu. I tak na przemian aż do wyczerpania składników – ostatnią warstwą mają być liście kapuściane.

Wierzch przekładańca posolić, popieprzyć i polać paroma łyżkami rozpuszczonego Warzylionu w ciepłej wodzie. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C . Piec przez około 50 minut.

Podawać na gorąco, polane ulubionym sosem – u mnie był sos pomidorowy.

Podałam z sosem pomidorowym:

  • pół szklanki sosu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 1 łyżka warzylionu

Zagotowałam całość, dolałam 1 łyżkę wody, odparowałam i podałam i było pyszne!