Dzisiaj na obiad był tort czyli gołąbki inaczej.
Tort gołąbkowy
Przepis:
- ok.10 liści z kapusty [ najlepiej włoskiej ] – u mnie pocięte na drobno – 2 na spodzie w całości
- 600 g mięsa mielonego [ u mnie wieprzowe ]
- 1 jajko
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- szklanka ugotowanego ryżu
- sól , pieprz
- tłuszcz do smażenia
- łyżeczka kminu rzymskiego – to dodałam od siebie
- opcjonalnie kilka łyżek bulionu – dodałam rozpuszczony Warzylion z Winiar
Z liści kapusty odkroić zgrubiałe końcówki.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić na nim cebulkę. Do podsmażonej cebuli wrzucić czosnek. Ostudzić.
Do miski wrzucić mięso mielone, dodać cebulę z czosnkiem, sól , pieprz, jajko i ryż. Dokładnie wymieszać.
Dno naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 2,5 litra wyłożyć liśćmi kapusty. Na nich rozsmarować 1/4 farszu. Przykryć kapuścianym liśćmi poszatkowanymi. Znów wyłożyć 1/4 farszu. I tak na przemian aż do wyczerpania składników – ostatnią warstwą mają być liście kapuściane.
Wierzch przekładańca posolić, popieprzyć i polać paroma łyżkami rozpuszczonego Warzylionu w ciepłej wodzie. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C . Piec przez około 50 minut.
Podawać na gorąco, polane ulubionym sosem – u mnie był sos pomidorowy.
Podałam z sosem pomidorowym:
- pół szklanki sosu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1 łyżka warzylionu
Zagotowałam całość, dolałam 1 łyżkę wody, odparowałam i podałam i było pyszne!