Makaron ryżowy z indykiem, pak choi i sosem ostrygowym

Uwielbiam dania, które mają w sobie pełnię azjatyckich smaków.

Makaron ryżowy z indykiem, pak choi i sosem ostrygowym taki własnie jest.

indyk z sosem ostrygowym przepis

 

 

 

Kupiłam u mnie na placu kapustę pak choi i przez kilka dni zastanawiałam się co z niej zrobić. Czy dodać do zupy, udusić, aż mój wzrok zatrzymał się na butelce z sosem ostrygowym i .. błysk i już wiedziałam co to będzie :) Oj, ja tak mam często wystarczy jeden składnik i wiem, a czasem cała szafa różnych składników nie pomaga ;) Tym razem się udało, obiad wyszedł pyszny i pełny smaku. Zatem zapraszam Was do wykorzystania tego przepisu, jest aromatyczny, z chrupiącym akcentem !

 

Makaron ryżowy z indykiem, pak choi i sosem ostrygowym

( dla 4 osób porcja )

  • 0.5 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 kapusta pak choi
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek sosu ostrygowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 cm kawałek ostrej czerwonej papryczki chilli
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sezam
  • garść orzechy arachidowe
  • makaron ryżowy
  • świeża kolendra
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

 

Zaczynamy od imbiru, obieramy go delikatnie łyżeczką i kroimy w paseczki, przekładamy do miseczki. Czosnek obieramy kroimy dodajemy do imbiru wraz z pokrojoną ostrą papryczką. Zalewamy sosem ostrygowym i sosem sojowym. Odstawiamy na czas kiedy przygotujemy

Kapustę kroimy w paseczki ( osobno dolne części odkładamy, osobno liście ). Orzeszki ziemne kroimy na drobno, lub rozdrabniamy blenderem.

Na patelni rozgrzewamy olej i na nim podsmażamy przygotowany wcześniej imbir z dodatkami przez 2-3 minuty. Zdejmujemy z patelni do miseczki, zostawiamy troszkę sosu i z tym sosem podsmażamy indyka, rozdrabniając go widelcem, tak aby usmażył się z każdej strony. Po kilku minutach dodajemy twarde części z pak choi i smażymy je razem przez około 5 minut. Dodajemy imbir z sosem, rozdrobnione orzechy, ocet winny, sok z limonki i cukier oraz sezam. Całość przesmażamy.

Gotujemy makaron ryżowy wg instrukcji na opakowaniu.

Podajemy z makaronem i posiekanymi liśćmi kolendry.

Swoją porcję zapakowałam do pudełka na lunch do pracy  w towarzystwie musu owocowego w słoiku i placuszków z cukinii.

 

indyk pak choi przepis

 

 

 

Dodaj komentarz