Ruloniki z cukinii na grilla, marynowane w vinegrecie

Cukinia, jedno z moich ulubionych warzyw w sezonie, tak uniwersalne że można z nim kombinować spokojnie w różne strony.

Ruloniki z cukinii na grilla, tym razem pojechały ze mną do znajomych na grilla.

 

cukinia-przepis-na-grilla

 

Tak, jak już wspomniałam powyżej uwielbiam cukinię, można ją nafaszerować, można ją dodać do ciasta, można z niej zrobić placki. Jak widać można z niej zrobić same pyszności na różne strony. Tym razem jadąc do znajomych chciałam ją zabrać jako dodatek do dań z grilla. Pomysłów było kilka, ale ten się bardzo dobrze spisał.

Ruloniki z cukinii na grilla

  • 2 długie, ale nie za duże cukinie
  • kilka suszonych pomidorów
  • patyczki do szaszłyków

sos:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki musztardy ( u mnie krem z gorczycy z miodem )
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta chilli

 

Cukinię umyłam zimną wodą, odcięłam końcówki. Cukinię pokroiłam w długie plastry obieraczką do warzyw, muszą być na tyle cienki żeby można było je zwijać. Połowę plasterków pozwijałam samych a do połowy do środka włożyłam po kawałku suszonego pomidora. Ruloniki nabijałam na zmianę na namoczone w wodzie patyczki.

Sos :

Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę, wymieszałam w misce z pozostałymi składnikami i całość porządnie wymieszałam.

 

Ułożone w pojemniki ruloniki z cukinii polałam sosem i zostawiłam do zamarynowania na około 2 godziny.

 

Ruloniki zostały grillowane z pozostałymi pysznościami z grilla.

cukinia-grill-suszone-pomidory-przepis