Cukinia, jedno z moich ulubionych warzyw w sezonie, tak uniwersalne że można z nim kombinować spokojnie w różne strony.
Ruloniki z cukinii na grilla, tym razem pojechały ze mną do znajomych na grilla.
Tak, jak już wspomniałam powyżej uwielbiam cukinię, można ją nafaszerować, można ją dodać do ciasta, można z niej zrobić placki. Jak widać można z niej zrobić same pyszności na różne strony. Tym razem jadąc do znajomych chciałam ją zabrać jako dodatek do dań z grilla. Pomysłów było kilka, ale ten się bardzo dobrze spisał.
Ruloniki z cukinii na grilla
- 2 długie, ale nie za duże cukinie
- kilka suszonych pomidorów
- patyczki do szaszłyków
sos:
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki musztardy ( u mnie krem z gorczycy z miodem )
- pół łyżeczki pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- szczypta chilli
Cukinię umyłam zimną wodą, odcięłam końcówki. Cukinię pokroiłam w długie plastry obieraczką do warzyw, muszą być na tyle cienki żeby można było je zwijać. Połowę plasterków pozwijałam samych a do połowy do środka włożyłam po kawałku suszonego pomidora. Ruloniki nabijałam na zmianę na namoczone w wodzie patyczki.
Sos :
Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę, wymieszałam w misce z pozostałymi składnikami i całość porządnie wymieszałam.
Ułożone w pojemniki ruloniki z cukinii polałam sosem i zostawiłam do zamarynowania na około 2 godziny.
Ruloniki zostały grillowane z pozostałymi pysznościami z grilla.