Lunch w pracy , to ta chwila kiedy masz moment dla siebie .. kiedy chcesz zjeść coś co da Ci siłę na kolejne godziny, prawda ?
Makaron z sosem pomidorowym to jedno z moich ulubionych dań.
Czemu ulubione? Bo szybkie w przygotowaniu, bo pyszne i bo makaron który podnosi nam poziom endorfin czyli szczęścia i radości :) Oj, tak! dlatego właśnie kochamy wszystkie włoskie pasty i makarony.
Makaron z sosem pomidorowym ( dla 5 osób )
- 50 dkg makaron ( u mnie małe kokardki )
- 40 dkg mięsa mielonego ( u mnie z łopatki )
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku ( my lubimy czosnek )
- 2 kawałki selera naciowego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy : pieprz, sól, bazylia, oregano
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Zaczynamy od wody, stawiamy garnek z wodą na kuchence i gotujemy. Gdy woda się zagotuje i gotujemy go wedle informacji na opakowaniu ( przeważnie koło 7-10 minut ). Wodę możemy posolić, ja tego nie robię, bo jakoś nie widzę powodu, patrząc na to że doprawię sos.
Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Seler naciowy kroimy w małe kawałki.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę, czosnek i seler, gdy wszystko się lekko zeszkli dodajmy mięso. Wszystko razem mieszamy i podsmażamy, gdy mięso zmieni kolor dodajmy pomidory oraz koncentrat pomidorowy i 0,5 szklanki wody całość mieszamy.
Przykrywamy pokrywką zmniejszamy gaz i całość gotujemy przez około 5 – 8 minut. Teraz zabieramy się za doprawienie,doprawiamy bazylią, oregano i pieprzem i solą. Ja dodałam łyżeczkę oregano, łyżeczkę bazylii i odrobinę soli, oraz świeżo mielony pieprz. Spróbowałam, doprawiłam pieprzem jeszcze i gotowe.
Makaron ugotowany odcedzamy.
Na talerz ( do pojemnika na lunch do pracy ) wkładamy makaron, dodajemy sos, posypujemy świeżo startym serem żółtym ( najlepszy byłby parmezan, ale zwykły żółty też będzie ok :) ). I na koniec możemy jeszcze posypać bazylią, dla zapachu i smaku późniejszego.
Bierzemy pudełko z sobą idziemy do pracy, odgrzewamy w mikrofali i jemy :) Mniam ! pyszne ! Smacznego !