Większość ludzi lubi słodycze, prawda ? Jeśli Ty też zapraszam do zapoznania się z tą recenzją.
Słodka kuchnia roślinna, książka autorstwa Idy Kulawik.
Słodka kuchnia roślinna to książka która przyciąga wzrok już piękną okładką. Książka do mnie dotarła już jakiś czas temu, ale od razu została w pracy zagarnięta przez kilka osób i zaczęto wypróbowywać przepisy, tak już jadłam z tych przepisów kilka pyszności. Ja sama przygotowałam surowe kokosanki, oj znikły w domu wszystkie od razu i nie doczekały się zdjęć.
A teraz dla Was informację o książce. Autorka Ida to również autorka bloga Veganbanda.pl, na którym zapoznaje nas z kuchnią wegańską. Na blogu znajdziecie też przepisy na wytrawne dania wegańskie. W książce za to są same dania słodkie, zachęcające do wykonania od razu, już teraz. Dlaczego ? dlatego że zawierają kilka składników, fakt czasem dla nas w domu nie dostępnych, ale są takie że można je kupić w pierwszym większym markecie. Większościowo występują w przepisach pestki słonecznika, daktyle, mleko kokosowe, orzechy, płatki migdałowe, kakao, owoce, mleko sojowe i tak dalej.
Na wstępie autorka opowiada nam o mąkach bezglutenowych, potem o kaszy jaglaniej oraz o przydatnym sprzęcie kuchennym. A potem się zaczyna feria smaków i kolorów.
Na początek idą desery ( kokosowa manna cotta z granatem, zielony mus z pistacjami i nasionami chia czy urzekająca zdjęciem miska pełna tiramisu.
Trufle, pralinki i batony a tu przepisy na surowe kokosanki ( do zrobienia w kilkanaście minut, znikają jeszcze szybciej) domowe krówki ( z daktyli i płatków migdałowych !) batoniki kokosowe, trufle z cieciorki a’la nutella. Bosko brzmi, prawda?
Potem lody i tu mamy lody malinowo-kokosowe, mrożone batony migdałowe, lody jogurtowo – owocowe, torcik lodowy, czy lody z aquafaby lekkie jak chmurka.
Torty bez pieczenia i tu na pierwszy plan wychodzi przepis na torcik truflowy składający się z 3! składników, torcik fistaszkowy, limonkowy jagielnik z galaretką.
Wypieki to ostatnia kategoria a tu takie pyszności jak czekoladowe ciasto z kremem jaglanym i owocami, tort szpinakowy z kokosowym kremem, ciasteczka z masła orzechowego.
Nie każdy przepis ma zdjęcie, ale te co mają naprawdę są piękne i zachęcają do przygotowania przepisu już i natychmiast. Zdjęcia autorstwa Kingi Błaszczyk- Wójcickiej, są przepiękne .
Książka jest pięknie wydana, super przepisy, piękne zdjęcia – czy można chcieć czegoś więcej ?
O książce :
Ida Kulawik
Galaktyka 2017
stron 166
cena : 49.90
Wpis powstał w ramach współpracy z wydawnictwem Galaktyka