Słodka kuchnia roślinna – Ida Kulawik, książka na niedzielę

Większość ludzi lubi słodycze, prawda ? Jeśli Ty też zapraszam do zapoznania się z tą recenzją.

Słodka kuchnia roślinna, książka autorstwa Idy Kulawik.

 

slodka-kuchnia-roslinna-recenzja

Słodka kuchnia roślinna to książka która przyciąga wzrok już piękną okładką. Książka do mnie dotarła już jakiś czas temu, ale od razu została w pracy zagarnięta przez kilka osób i zaczęto wypróbowywać przepisy, tak już jadłam z tych przepisów kilka pyszności. Ja sama przygotowałam surowe kokosanki, oj znikły w domu wszystkie od razu i nie doczekały się zdjęć.

A teraz dla Was informację o książce. Autorka Ida to również autorka bloga Veganbanda.pl, na którym zapoznaje nas  z kuchnią wegańską. Na blogu znajdziecie też przepisy na wytrawne dania wegańskie. W książce za to są same dania słodkie, zachęcające do wykonania od razu, już teraz. Dlaczego ? dlatego że zawierają kilka składników, fakt czasem dla nas w domu nie dostępnych, ale są takie że można je kupić w pierwszym większym markecie. Większościowo występują w przepisach pestki słonecznika, daktyle, mleko kokosowe, orzechy, płatki migdałowe, kakao, owoce, mleko sojowe i tak dalej.

Na wstępie autorka opowiada nam o mąkach bezglutenowych, potem o kaszy jaglaniej oraz o przydatnym sprzęcie kuchennym.  A potem się zaczyna feria smaków i kolorów.

Na początek idą desery ( kokosowa manna cotta z granatem, zielony mus z pistacjami i nasionami chia czy urzekająca zdjęciem miska pełna tiramisu.

kulki-kokosowe-zdjecie

 

Trufle, pralinki i batony a tu przepisy na surowe kokosanki ( do zrobienia w kilkanaście minut, znikają jeszcze szybciej) domowe krówki ( z daktyli i płatków migdałowych !) batoniki kokosowe, trufle z cieciorki a’la nutella. Bosko brzmi, prawda?

Potem lody i tu mamy lody malinowo-kokosowe, mrożone batony migdałowe, lody jogurtowo – owocowe, torcik lodowy, czy lody z aquafaby lekkie jak chmurka.

Torty bez pieczenia i  tu na pierwszy plan wychodzi przepis na torcik truflowy składający się z 3! składników, torcik fistaszkowy, limonkowy jagielnik z galaretką.

Wypieki to ostatnia kategoria a tu takie pyszności jak czekoladowe ciasto z kremem jaglanym i owocami, tort szpinakowy z kokosowym kremem, ciasteczka z masła orzechowego.

weganski-sernik-recenzja

Nie każdy przepis ma zdjęcie, ale te co mają naprawdę są piękne  i zachęcają do przygotowania przepisu już i natychmiast. Zdjęcia autorstwa Kingi Błaszczyk- Wójcickiej, są przepiękne .

Książka jest pięknie wydana, super przepisy, piękne zdjęcia – czy można chcieć czegoś więcej ?

 

O książce :

Słodka kuchnia roślinna

Ida Kulawik

Galaktyka 2017

stron 166

cena : 49.90

 

Wpis powstał w ramach współpracy z wydawnictwem Galaktyka