Makaron z mięsem mielonym czyli szybki chiński obiad. Chińskie smaki, szybki w przygotowaniu o tak ..:) uwielbiam taki obiad. Tym razem przygotowałam makaron soba, czyli makaron gryczany.
Makaron z mięsem mielonym ( na 5 osób )
- 3 porcje makaronu soba
- 2 cebule
- 40 dkg mięsa mielonego ( łopatka )
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki słodko – pikantnego sosu chili
- 1 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki groszku zielonego z puszki
- sos sojowy
- olej rzepakowy
- olej sezamowy
- sos sojowy
- 6-7 łyżek pokrojonych orzechów ( u mnie nerkowce)
Mięso mielone przekładamy do miski mieszamy z sosem chili. Dodajemy drobno pokrojony imbir i czosnek. Mieszamy z 1 łyżką sosu sojowego i odstawiamy na 20 minut.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
W woku ( głębokiej patelni ) rozgrzewamy olej rzepakowy przesmażamy cebulę. Gdy cebula już będzie lekko podsmażona zdejmujemy ją z patelni do miseczki, a na pozostałym oleju przesmażamy mięso, dodajemy 1-2 łyżki wody. Mieszając podsmażamy mięso. Dodajemy do smaku sos sojowy ( maks 2 łyżki ), dodajemy cebulę i wszystko mieszając smażymy jeszcze przez ok. 3 minut. Przed samym końcem dodajemy połowę orzechów drobno posiekanych oraz zielony groszek. Gdy wszystko wymieszamy dodajemy ugotowany makaron soba ( wg przepisu na opakowaniu ) i jeszcze raz wszystko mieszamy dodając olej sezamowy.
Nakładamy do miseczek posypujemy orzechami i gotowe !
Smacznego !