Kurczak po chińsku z chili, bakłażanem i cukinią

Kurczak po chińsku to jedno z dań które wybieram w restauracjach chińskich, tym razem zrobiłam swoją wariację z bakłażanem, cukinią i chili wyszło pysznie !

 

kurczak po chińsku

 

Kurczak po chińsku 

  • 0,5 kg piersi z kurczaka 
  • 2 cebule 
  • 1/2 niedużego bakłażana 
  • 1/2 cukinii
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 malutkiej papryczki chili 
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 3 łyżki sosu słodko – kwaśnego 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka oleju sezamowego 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • 1 cm imbiru świeżego

 

 

Piersi z kurczaka pokroiłam w drobną kosteczkę, dodałam do nich pokruszone chili, sos słodko kwaśny, sos sojowy oraz pokrojony drobno imbir. Wymieszałam i odstawiłam. 

 Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka. Czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki. Cukinię i bakłażana umyłam i pokroiłam wzdłuż a potem na cienkie paski.  Paprykę umyłam i pokroiłam w kostkę. 

Na patelni rozgrzałam olej usmażyłam na nim cebulę i czosnek, po chwili dorzuciłam cukinię i bakłażana, wszystko podsmażyłam przez jakieś kolejne 5 minut. Zdjęłam z patelni, na pozostawionym tłuszczu usmażyłam kurczaka z dwoma łyżkami wody. Potem dodałam usmażone warzywa i wszystko razem wymieszałam, po chwili dodałam paprykę i całość jeszcze dusiłam przez jakieś kilka minut. Na końcu doprawiłam olejem sezamowym.

 

Całość podałam z ryżem.

 

Smacznego ! 

2 myśli na temat “Kurczak po chińsku z chili, bakłażanem i cukinią

  1. robiłam podobne danie tylko cukinię dodałam na końcu żeby była chrupiąca i się nie rozpackała

Możliwość komentowania jest wyłączona.