Naleśniki ze szpinakiem i serem to danie z książki ” Krok po kroku – kuchnia włoska „, to danie najbardziej spodobało się mojej rodzinie i poszło na pierwszy rzut. Więcej o książce.
Naleśniki ze szpinakiem ( z moimi zmianami)
Składniki na 12-14 naleśników
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- 120 g mąki
- 20 gram roztopionego masła
- sól
Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej wgłębienie i dodajemy jajka, sól i stopione masło, trzepaczką wszystko łączymy, do ciasta powoli dolewamy mleko i mieszamy tak aby nie było grudek. Ciasto przykrywamy folią do żywności i odstawiamy na godzinę.
Na patelni smażymy na maśle, nieduże naleśniki.
Farsz:
- 30 dkg mrożonego szpinaku
- 20 dkg gorgonzoli ( moja zmiana z ricotty)
- 120 gram mascarpone
- 80 gram świeżo startego parmezanu
- ząbek czosnku
- 50 gram masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka szczypt gałki muszkatołowej
- 2 łyżki tartej bułki
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzewamy masło z ząbkiem czosnku pokrojonym drobno, dodajemy szpinak i na średnim ogniu odparowujemy. Posypujemy gałką muszkatołową, doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Po chwili dodajemy gorgonzolę, mascarpone, bułkę tartą i parmezan. Ewentualnie doprawiamy pieprzem.
Na naleśnik nakładamy farsz zwijamy w rulonik i każdy naleśnik kroimy na 4 części. Przekładamy pionowo do naczynia żaroodpornego, wcześniej wysmarowanego oliwą / masłem. Posypujemy resztą parmezanu, układamy małe kawałeczki masła na naleśnikach i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez 10 minut. Te naleśniki nazywają się Crespelle.
Nasze odczucia fajny pomysł na inne podanie naleśników, bardzo smaczne, fajnie doprawione a do tego kieliszek dobrego czerwonego wina Celebro i uczta gotowa !
Pycha ;D
dziękuję :)
Pyszności, dzisiaj robię na kolację, tylko do szpinaku daję ser bałkański (np.z Lidla), również pyszne :)
brzmi smakowicie ! smacznego !