Nasza Pudliszkowa – zupa pomidorowa

W ramach Pudliszkowego konkursu, przygotowaliśmy dzisiaj domową zupę pomidorową.

Zupa Pudliszkowa czyli pomidorowa najlepsza  

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • ziele angielskie 4 szt
  • lubczyk suszony 1/2 łyżeczki
  • sól,pieprz
  • Koncentrat pomidorowy 30% Pudliszki
  • ryż 1 woreczek
  • śmietana 18% – 3 łyżki

 

Warzywa umyć, obrać  i pokroić w plasterki, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą, zagotować dodając ziele angielskie oraz lubczyk. Gotować od zagotowania przez ok. 1.5 godziny na małym ogniu, ma pyrkolić.  Po tym czasie wyjąć warzywa i przyprawy, a do wywaru dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki i wymieszać całość, gotować jeszcze ok. 10 minut. Ugotowany ryż przełożyć na talerz w formie stożka, dodać zupą i łyżkę śmietany, udekorować suszoną lub świeżą pietruszką. Smacznego !

 

ss