W ramach Pudliszkowego konkursu, przygotowaliśmy dzisiaj domową zupę pomidorową.
Zupa Pudliszkowa czyli pomidorowa najlepsza
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1/2 pora
- 1 cebula
- ziele angielskie 4 szt
- lubczyk suszony 1/2 łyżeczki
- sól,pieprz
- Koncentrat pomidorowy 30% Pudliszki
- ryż 1 woreczek
- śmietana 18% – 3 łyżki
Warzywa umyć, obrać i pokroić w plasterki, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą, zagotować dodając ziele angielskie oraz lubczyk. Gotować od zagotowania przez ok. 1.5 godziny na małym ogniu, ma pyrkolić. Po tym czasie wyjąć warzywa i przyprawy, a do wywaru dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki i wymieszać całość, gotować jeszcze ok. 10 minut. Ugotowany ryż przełożyć na talerz w formie stożka, dodać zupą i łyżkę śmietany, udekorować suszoną lub świeżą pietruszką. Smacznego !