Wstajesz rano, wstawiasz wodę na herbatę czy tam kawę i powoli twoje myśli i kroki kierują się do lodówki…
#NieMarnuj to akcja Radia Kraków, której jestem ambasadorką a w tym wpisie pokażę Ci jak szybko zrobić pyszny omlet.
Wróćmy do naszych porannych myśli i lodówki, otwieramy i naszym oczom ukazuje się kilka jajek, kawałek mozarelli ( pozostałość z tego co dziecko nie zjadło ), kawałek kiełbasy,czy tam szynki. Co robić, co robić ? U mnie w takich przypadkach najszybciej do zrobienia jest omlet. Kilka chwil i gotowe :) A co do niego dodasz to zależy tylko od Ciebie.
Omlet na śniadanie
- 2 jajka
- 1/2 niedużej cebuli
- kawałek mozzarelli
- 3 plasterki szynki
- 1 pomidor
- sól / pieprz do smaku
- pietruszka natka ( u mnie suszona )
- olej rzepakowy / słonecznikowy
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę albo w piórka jak wolisz. Plasterki szynki kroimy w kostkę, pomidora w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę, szynkę i pomidora. W osobnej miseczce mieszamy jajka. Gdy na naszej patelni wszystko się podsmaży przekładamy to do wymieszanych jajek, do naszej masy dodajemy porwaną na mniejsze kawałki mozarellę, doprawiamy i całość wylewamy na patelnię.
Smażymy na nie za dużym ogniu, gdy góra się zetnie możemy omlet przewrócić na drugą stronę. Ja to robię zsuwając go na talerz i przekładając to górną warstwą tym razem do dołu. Podsmażamy jeszcze przez 2 minuty.
Podajemy na talerz i posypujemy pietruszką.
Smacznego !
Wpis w ramach akcji #niemarnuj z Radiem Kraków