Uwielbiasz proste w przygotowaniu ciasta ? Jeśli, tak chodź pokażę Ci jak takie zrobić.
Ciasto kefirowe, bo o nim mowa robi się bardzo prosto.
Z tym ciastem wiąże się historia współpracy z KeSeM czyli Kujawską Spółdzielnią Mleczarską, zgłosili się z pytaniem czy nie chciałabym przygotować dla Nich przepisu z kefirem. A że ja lubię wyzwania, powiedziałam TAK.
Zaczęły się testy w domu, co ile i jak zrobić. Moje założenie ma być prosto i smacznie czyli tak jak zawsze.
Zrobiłam ciasto, wysłałam przepis i zaproszono mnie na nagranie tego filmiku. Jaka to była fajna sprawa, ale efekty zobaczcie sami !
Ciasto Kefirowe
- 1 mały kubeczek kefiru
- 300 gram mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 200 gram cukru
- 3 jajka
- 150 ml oleju
Polewa
- 30 gram cukru
- 50 gram masła
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
W jednej misce łączymy wszystkie mokre składniki i dokładnie mieszamy.
Druga miska i w niej lądują wszystkie suche składniki i je również dokładnie mieszamy.
Teraz do mokrych składników dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy rózgą / trzepaczką.
Przygotowujemy formę, czyli smarujemy ją masłem. Wlewamy do niej nasze ciasto.
Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika.
W czasie gdy ciasto się piecze, zabieramy się do polewy.
W mały garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego cukier mieszamy potem mleko i kakao, dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Gdy nasze ciasto już będzie gotowe do wyjęcia z piekarnika ( patyczek wbity w ciasto winien po wyciągnięciu być suchy ) pieczenie winno trwać maks 40 minut. Wyciągamy ciasto, studzimy i polewamy naszą polewą.
Ciasto gotowe .
Smacznego !
mm pyszności :)
Ulka świetnie wyszło – luz, swoboda i efekt finalny – a najbardziej podobał mi się ten uśmieszek jak zamaszyście przykręciłaś w misce i mąka się wysypała ;)
Dziękuje :)
Super występ Ulla :-) Gratulacje :-) Napisz prosze czy ten kubeczek to 150 czy 200 ml? kefiru?