Prosta drożdżówka z jabłkami

Prosta drożdżówka z jabłkami, to ciasto, które dzisiaj zagościło na naszym stole. Kolejne ciasto z jabłkami, pachnące i bardzo proste w przygotowaniu. Wyszła trochę większa niż planowałam, ale tak to czasem bywa z drożdżowymi wypiekami ;)

ciasto drożdżowe z jabłkami

Prosta drożdżówka z jabłkami

  • 5 dkg drożdży świeżych
  • 450 gram mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 kostki masła
  • 15 dkg cukru
  • 5 jabłek
  • garść rodzynek
  • olej + mąka do wysmarowania formy
  • 1 jajko + 1 łyżeczka cukru do posmarowania ciasta

 

Drożdże rozkruszamy do miski / makutry i zalewamy letnim mlekiem wraz z 3 łyżeczkami cukru, całość porządnie mieszamy ( tak żeby rozpuściły się drożdże ) i stawiamy w ciepłym miejscu ( u mnie na kuchence ) przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, czyli jakieś 10-15 minut. Po tym czasie do zaczynu dodajemy mąkę, masło rozpuszczone lekko schłodzone, cukier i wyrabiamy ciasto łyżką będzie lekko ciągnące się. Zostawiamy je do wyrośnięcie w ciepłym miejscu na ok. godzinę.  W międzyczasie gdy ciasto rośnie obieramy jabłka i ścieramy na grubych oczkach i dodajemy do nich rodzynki. Ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na kształt prostokąta, jeśli ciasto jest bardzo mokre podsypujemy je mąką ( to zależy indywidualnie od rodzaju mąki ). Na całym cieście rozkładamy jabłka i zwijamy w miarę ściśnięte w rulon. Formę smarujemy olejem i wysypujemy mąką. Rulon tniemy w 8-10 cm kawałki i układamy obok siebie w formie ( odstępy między kawałkami należy zachować ) tak jak na zdjęciu.

odrywana drożdżówka

Ciasto smarujemy jajkiem rozmieszanym z cukrem. Formę wstawiamy do zimnego piekarnika i włączamy go na 160 C i pieczemy drożdżówkę ok. 55 minut, aż się ślicznie przyrumieni.

drożdżówka z jabłkami odrywana

 

Podajemy z kubeczkiem ciepłej kawy, herbaty .. hmm a może kakao ?

smacznego !