Galareta drobiowo wołowa

Galareta drobiowo – wołowa gości u nas na stole niezbyt często, a szczerze mówiąc szkoda, bo ja ją bardzo lubię. Do tych galaretek wykorzystałam resztę rosołu i mięso z niego, więc przy okazji resztki się przydały ;)

Galareta drobiowo - wołowa

Galareta drobiowo – wołowa 

Rosół 

  • 1 porcja rosołowa
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 0,5 kg wołowiny ( goleń )
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 dużego selera
  • 2 pory ( białe części )
  • 2 małe cebule, przypieczone na patelni na czarny kolor,
  • 4 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz, lubczyk

 

Mięso płuczemy pod zimną wodą i wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą i gotujemy, aż zacznie porządnie się gotować. Wtedy dodajemy obrane i pokrojone warzywa wraz z przypieczoną cebulą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i powoli na malutkim ogniu gotujemy całość przez minimum 3 godziny. Po tym czasie rosół doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Rosół podajemy rodzinie.

A z tego co nam zostanie u mnie ok. 1 litra rosołu i resztek mięsa właśnie powstały galaretki.

Galareta drobiowo wołowa :

  • groszek zielony mrożony
  •  3 jajka
  • żelatyna Winiary

Jajka ugotować na twardo, groszek rozmrozić.

Dół foremek do muffinek wyłożyć groszkiem na to układać mięso z rosołu i na to na wierzchu plasterek jajka. Zalewać rosołem wymieszanym z żelatyną, wg przepisu z opakowania.

galareta drobiowo wołowa

Podawać schłodzone z plasterkiem cytryny lub octem.

6 myśli na temat “Galareta drobiowo wołowa

  1. Witam, jak długo możemy trzymać taką galaretkę w lodówce, wiem, że wyjdzie tak pyszna, że znika dość szybko, jednak chciałbym wiedzieć jak długo mogę ją przechować?:)

  2. Witaj, sądzę, że do trzech dni maksymalnie. Aczkolwiek nic nie powinno się jej stać :) smacznego ! pozdrawiam !

Dodaj komentarz