Ogórki z curry na ostro

Te ogórki zrobiłam w zeszłym roku.

Ogórki z curry na ostro, prosty przepis.

 

ogorki na ostro z curry

Tak jak już wspomniałam te ogórki zrobiłam w zeszłym roku, najpierw dwa albo trzy słoiki na próbę. A potem musiałam dorobić kilkanaście kolejnych, bo rodzina zakochała się w nich :) I cóż było robić .. zrobiłam, tak że w tym roku od razu przerobiłam 5 kg.

Ogórki są super, są słodko – kwaśne z wyczuwalną nutą chili,  na kanapki czy jako dodatek do burgerów genialne.  Uwaga ! po kilku dniach te ogórki są super do jedzenia, więc tak naprawdę można je robić na bieżąco w sezonie.

Ogórki z curry na ostro

  • 2 kg ogórków
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki curry
  • 1 papryczka chilli
  • 2 litry wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 2 łyżki ziaren gorczycy
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 szklanki cukru

 

Ogórki myjemy i kroimy w paski, przekładamy do miski i posypujemy solą, odstawiamy na 4 godziny. Przelewamy wodę spod ogórków do garnka,  dolewamy wodę , dodajemy cukier i zagotowujemy. Jak cukier się rozpuści dodajemy ocet oraz obrany i pokrojony czosnek, dodajemy resztę składników. Marynatę zagotowujemy i gotujemy przez około 5 minut.

Papryczkę chili kroimy w paseczki, jeśli jest mega ostra to nie dodaję pestek i błonek, jeśli średnio daję wszystko.

Do wyparzonych słoików – ja wstawiam do piekarnika na 100  C na 10 minut, potem studzę słoiki i wkładam do nich ogórki. Zalewam gorącą zalewą, zakręcam zakrętkami i odstawiam na pokrywki do wystygnięcia.

Gdy słoiki wystygną, chowam je do szafy na samo dno, co by za szybko rodzina ich nie znalazła ; )