Oliwki na jeden ząb – przystawka do piwa / wina

Dzisiaj proponuję przepis na szybką przystawkę / przegryzkę wręcz. 

 

oliwki

Są takie dni gdy goście stoją u drzwi a my nie mamy nic przygotowanego do jedzenia. Na szybko można przygotować taką o to przystawkę.

Jest naprawdę smakowita, do piwa czy do wina… akurat :) A w przygotowaniu mogą pomagać goście:) 

Oliwki w cieście francuskim

  • Ciasto francuskie (kupne)
  • oliwki zielone nadziewane papryką oraz czarne po kilkanaście sztuk
  • żółtko + odrobina mleka

Z ciasta kroimy pas szerokości około 10 cm i przy bliższym nam końcu rozsmarowujemy ser feta a na nim w odstępach układamy oliwki. Przykrywamy drugim końcem ciasta i sklejamy palcem pomiędzy oliwkami. Nożem przecinamy ciasto w miejscach sklejenia. Każdą oliwkę zawiniętą tak w ciasto przecinamy na pół. Wychodzą nam malutkie zawinięte w ciasto oliwki. Każde takie ciasteczko smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Pieczemy w piekarniku do zarumienienia.

 

Przepis wzorowany na przepisie M. Roux z książki Ciasta.

 

 

Dodaj komentarz