Dzisiaj proponuję przepis na szybką przystawkę / przegryzkę wręcz.
Są takie dni gdy goście stoją u drzwi a my nie mamy nic przygotowanego do jedzenia. Na szybko można przygotować taką o to przystawkę.
Jest naprawdę smakowita, do piwa czy do wina… akurat :) A w przygotowaniu mogą pomagać goście:)
Oliwki w cieście francuskim
- Ciasto francuskie (kupne)
- oliwki zielone nadziewane papryką oraz czarne po kilkanaście sztuk
- żółtko + odrobina mleka
Z ciasta kroimy pas szerokości około 10 cm i przy bliższym nam końcu rozsmarowujemy ser feta a na nim w odstępach układamy oliwki. Przykrywamy drugim końcem ciasta i sklejamy palcem pomiędzy oliwkami. Nożem przecinamy ciasto w miejscach sklejenia. Każdą oliwkę zawiniętą tak w ciasto przecinamy na pół. Wychodzą nam malutkie zawinięte w ciasto oliwki. Każde takie ciasteczko smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Pieczemy w piekarniku do zarumienienia.
Przepis wzorowany na przepisie M. Roux z książki Ciasta.