Omlecik ze szparagami – trochę inny niż zwykliśmy go jadać. Dzisiaj zrobiony na szybko dla mojego J. na śniadanie. Znikł szybciutko,bo był przepyszny !
Omlecik ze szparagami
- kilka szparagów zielonych
- 1 ząbek czosnku ( młodego )
- 1 łyżka oleju
- 2 jajka
- sól, pieprze
- 1 łyżeczka masła
- 1 malutka kiełbaska ” salami”
Szparagom odłamłujemy końcówki, na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy szparagi i lekko je podsmażamy. Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki, dodać do szparagów wraz z pokrojoną w plasterki kiełbasą, dodać masło i całość podsmażyć, wybić dwa jajka ( tak jak sadzone ), doprawić solą i pieprzem i całość przykryć pokrywką i podsmażyć. Po chwili całość przewrócić na drugą stronę ( ja to zrobiłam z pomocą talerzyka .. zsunęłam całość na talerz i potem raz jeszcze włożyłam na patelnię ) szybko odstawić na palnik i jeszcze zapiec przez maks 2 minuty.
Podawać szybko. U mnie podane z domową bagietką.
Inne przepisy na danie ze szparagami u mnie na blogu – TUTAJ