Karczek duszony – przepis przepyszny

Karczek duszony, to odmiana po karczku z patelni, karczku z grilla.

Karczek duszony w ten sposób jest przepyszny i mięciutki polecam.

Karczek-duszony-na-obiad

A ta odmiana wpadła mi do głowy któregoś dnia rano, gdy zobaczyłam że rozmroziłam nie to mięso co bym chciała ;) A że rano robię obiad dla dzieci, a oni ostatnio uwielbiają sosy, to wymyśliłam żeby było szybko zrobię go tak i wyszło tak dobrze, że już powtarzałam ten obiad. Mięso wychodzi pyszne miękkie i soczyste, sosik palce lizać. Zatem serdecznie polecam na obiad :)

Karczek duszony

  • kilka plastrów karczku  ( u mnie 8 )
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1/3 kostki masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka papryki ( u mnie ostra wędzona )
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • szczypta cząbru
  • sól, pieprz

Mięso umyć w zimnej wodzie, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Na głębokiej patelni podgrzać olej. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w paski. Wrzucić na olej i lekko podsmażyć, dodać mięso- ułożyć plaster przy plastrze. W wodzie wymieszać wszystkie przyprawy i zalać tym mięso. Przykryć pokrywką i dusić około 20-25 minut. Wyjąć mięso, dodać do sosu masło i wymieszać. Dodać z powrotem mięso przykryć pokrywką wyłączyć gaz i gotowe. Mięso jest pyszne !

przepis-na-karkowke-na-obiad