Karczek duszony, to odmiana po karczku z patelni, karczku z grilla.
Karczek duszony w ten sposób jest przepyszny i mięciutki polecam.
A ta odmiana wpadła mi do głowy któregoś dnia rano, gdy zobaczyłam że rozmroziłam nie to mięso co bym chciała ;) A że rano robię obiad dla dzieci, a oni ostatnio uwielbiają sosy, to wymyśliłam żeby było szybko zrobię go tak i wyszło tak dobrze, że już powtarzałam ten obiad. Mięso wychodzi pyszne miękkie i soczyste, sosik palce lizać. Zatem serdecznie polecam na obiad :)
Karczek duszony
- kilka plastrów karczku ( u mnie 8 )
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1/3 kostki masła
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka papryki ( u mnie ostra wędzona )
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- szczypta cząbru
- sól, pieprz
Mięso umyć w zimnej wodzie, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Na głębokiej patelni podgrzać olej. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w paski. Wrzucić na olej i lekko podsmażyć, dodać mięso- ułożyć plaster przy plastrze. W wodzie wymieszać wszystkie przyprawy i zalać tym mięso. Przykryć pokrywką i dusić około 20-25 minut. Wyjąć mięso, dodać do sosu masło i wymieszać. Dodać z powrotem mięso przykryć pokrywką wyłączyć gaz i gotowe. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Mięso jest pyszne !
Chciałabym wypróbować ten przepis ale nie wiem czemu jest podany dwa razy rozmaryn????? Pozdrawiam
Elu, szczerze pośpiech – czyli pomyłka :) dziękuję za uwagę ! poprawiłam :) pozdrawiam !
na jakiej wielkości patelni smażyłaś te 8 kawałków
na patelni 26 cm głębokiej, pozdrawiam
Czy plastry karczku posolić popieprzyć przed dodaniem na patelnie czy dodać sol pieprz do reszty przypraw wymieszanych z woda?
Tak w krótkim czasie będzie mięso miękkie?
Tak. bo robisz je w plastrach a nie w jednym kawałku :) pozdrawiam
Przepis prosty. Efekt -REWELACJA!!!! Mięsko naprawdę mięciutkie , pyszne i szybko zrobione. To mój popisowy karczek dla gości i nie tylko. Dziękuję ? Pozdrawiam .
Właśnie zrobiłam. Jest mega pyszne! Dziękuję za przepis!
Ja zmieniam tylko ilość masła(daję troszkę mniej),bo sos jest dla mnie za tłust,mocniej przyprawiam..Poza tym przepis i karczek rewelacja.Dziękuję za przepis.
\a u mnie klarczyek po 25 minutach twardy jak zelówka
tak, też bywa niestety .. to wszystko zależy od mięsa..
A ten karczek posolić i popieprzyc
oczywiście do smaku, ja to robię na końcu
Witam przepis rewelacja.Godny polecenia. Pozdrawiam serdecznie ?
dziękuję i smacznego !
Przepis świetny ?dziękuję
Tylko dusze znacznie dłużej bo 1-1,5h
Lecz warto, bo efekt końcowy ?
Mniam ☺
I smażył się tylko 25 min?
Tak
Zabieram się za karczek z tego przepisu:)