Ostatnio mleko kokosowe znowu rządzi u mnie w domu, tym razem przygotowałam z nim owsiankę na śniadanie.
Owsianka zapiekana z kokosem
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki zarodków pszennych
- 5 suszonych daktyli
- 0,5 szkl. mleka
- 1 jajko
- 4 łyżki mleka kokosowego
- 1 łodyga rabarbaru
- 4 łyżki brązowego cukru

Do formy wsypałam płatki, zarodki oraz pokrojone daktyle, obrany i pokrojony w cząstki rabarbar oraz łyżkę brązowego cukru, całość wymieszałam. W garnuszku rozmieszałam mleko, jajko, mleko kokosowe i taką mieszanką zalałam płatki.Na samym końcu całość posypałam resztą brązowego cukru. Po wyjęciu z piekarnika posypałam całość domowym cukrem waniliowym i dodałam suszone daktyle.
Zapiekłam w piekarniku w 180 C przez 20 minut, aż całość ładnie się zarumieniła.
Pyszna, dobrze zapełnia żołądek czy to na śniadanie, czy na podwieczorek.