Kupiłam szparagi białe i tak się zastanawiałam co z nimi zrobić. I nagle olśnienie zupa, zrobię zupę. I tak powstała ta zupa krem ze szparagów z dodatkiem octu balsamicznego.
Zupa krem ze szparagami
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 10 białych szparagów
- 1 por ( biała część )
- 1 cebula szalotka
- 1/3 kostki masła
- 3 szt. ziela angielskiego
- 1 łyżeczka lubczyku suszonego
- sól,pieprz
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 mała papryczka chili
- łyżka oliwy z oliwek
Marchewkę, pietruszkę, pora, cebulę obieramy i kroimy w drobne kawałeczki. Szparagi obieramy ( odłamujemy suche części szparaga ), ja obieram obieraczką do warzyw. Odłamujemy główki i odkładamy. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy wszystkie warzywa i całość dusimy na maśle przez ok. 10 minut, uważając żeby warzywa się nie przypaliły. Dodajemy wodę i gotujemy całość z dodatkiem lubczyku, ziela angielskiego. Gdy warzywa są już miękkie, całość miksujemy, całość doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z pokruszoną papryczką chili i przesmażamy na niej główki szparagów.
Ocet balsamiczny dajemy do małego garnuszka i delikatnie odparowujemy, żeby lekko zgęstniał.
Zupę nalewamy do talerzy z główek szparagów układamy wzorek na powierzchni zupy i dodajemy ok. 1 małej łyżeczki octu balsamicznego.
Zupa gotowa! Była przepyszna !