Od rana przeglądam Wasze posty na temat pączków i .. tak powstały moje „pączki z patelnii”
Pączki z patelnii
- 2 jajka
- mąka
- cukier
- 4 łyżki serka śmietankowego słodkiego
- 3 łyżki śmietany 30%
- olej
- proszek do pieczenia
2 żółtka + cukier ( ok. 5 łyżek ) wymieszać mikserem, dodać śmietanę, dodać serek, proszek do pieczenia i wymieszać dodać mąkę tyle żeby ciasto miało gęstość śmietany, dodać ubite białka i jeszcze raz wymieszać. Jeśli ciasto jest za płynne dodać jeszcze trochę mąki.( Ciasto nie może być za płynne bo zrobią się „naleśniki” ) Wymieszać. Na patelnii rozgrzać olej ( ok. 1 cm) i łyżeczką nakładać ciasto. Smażyć ok. 2 minuty do przyrumienienia i przekładamy dwoma łyżkami na drugą stronę i też przysmażamy ok. 2 minut. I gotowe. Posypujemy cukrem i zjadamy :)
A za oknem śniegi, śniegi i jeszcze raz śniegi. :)