Pączki na śniadanie

Od rana przeglądam Wasze posty na temat pączków i .. tak powstały moje „pączki z patelnii”

Pączki z patelnii

  • 2 jajka
  • mąka
  • cukier
  • 4 łyżki serka śmietankowego słodkiego
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • olej
  • proszek do pieczenia

 

2 żółtka + cukier ( ok. 5 łyżek ) wymieszać mikserem, dodać śmietanę, dodać serek, proszek do pieczenia i wymieszać dodać mąkę tyle żeby ciasto miało gęstość śmietany, dodać ubite białka i jeszcze raz wymieszać. Jeśli ciasto jest za płynne dodać jeszcze trochę mąki.( Ciasto nie może być za płynne bo zrobią się „naleśniki” )  Wymieszać. Na patelnii rozgrzać olej ( ok. 1 cm) i łyżeczką nakładać ciasto. Smażyć ok. 2 minuty do przyrumienienia i przekładamy dwoma łyżkami na drugą stronę i też przysmażamy ok. 2 minut. I gotowe. Posypujemy cukrem i zjadamy :)

 

A za oknem śniegi, śniegi i jeszcze raz śniegi. :)

Dodaj komentarz