PALEO – polski przewodnik autorstwa Iwony Wierzbickiej i Katarzyny Karus – Wysockiej.
Paleo – co to jest ? to styl życia, bo to nie jest sama dieta. Paleo powstało jako odpowiedź na nasze zmodyfikowane jedzenie, zanieczyszczone środowisko. Autorki przez dobrych kilkadziesiąt stron książki tłumaczą nam wszystko od samego początku czyli jak to było w czasach paleolitu. Nie jedli zbóż i pseudozbóż, nie jedli bulw, nie jedli nasion i orzechów, nie jedli nabiału czy olei roślinnych, nie smażyli mięsa w głębokim tłuszczu, nie panierowali, nie mieszali 20 składników w jednym garnku … itd itd .. jedli czysto czyli prosto. Prosto czyli zgodnie z porami roku, mięso jedli do ostatniego kawałka, a nie tylko piersi np. Prosto, łatwo i smacznie. Dobra, dobra zaraz Wam streszczę całą książkę, a nie do końca o to mi chodzi.
Przepisy w książce zaczynają się od strony 135, zaczynają się od podstaw na bulion domowy, kiszone rzodkiewki czy polskie pesto. Każdemu z przepisów towarzyszy zdjęcie, piękne to zdjęcia, naprawdę.
Znajdziemy też przepisy na zupy ( z jarmużu, zupę krem z buraków czy żurek kaszatanowy), potem dania bezmięsne a tu przepisy na chleb paleo czyli bez zbóż, bezjajeczne babeczki z nadzieniem, kalafior w sosie pietruszkowy. Dania mięsne to przepisy m.in. na bezzbożową tartę z warzywami i boczkiem ( wygląda jak milion dolarów ;) zapisałam do zrobienia ), stek z serca wołowego (!), tatar z piersi z kaczki czy tak dobrze nam znane klopsy drobiowe z sosem koperkowym.
Jest też specjalna część przepisów dla trenujących a tu pieczone bataty z sosem z żółtek, koktajle dla odważnych ( z wątróbką lub wołowiną ), bananowiec- kasztanowiec Ajwen.
A na koniec coś słodkiego czyli legalne słodycze, które mają działanie prozapalne a tu ciasto marchewkowo-kasztanowe, sernik z nerkowców czy szarlotkowy pudding chia.
Opowiedziałam Wam tylko o niektórych przepisach, przepisów jest dużo, informacji o tym sposobie odżywiania jeszcze więcej. Czy warto, według mnie warto. Zdrowo, smacznie tylko trzeba do takiego sposobu życia przekonać całą rodzinę .. a to czasem nie jest proste ;)
PALEO – polski przewodnik – Teoria, praktyka, przepisy
Iwona Wierzbicka ( i jej www )
Katarzyn Karus Wysocka ( i jej blog )
Publicat 2016
stron 303
cena 54 zł
Szczerze? W paleolicie nie jedli zbóż i nasion? Jedli kalafiora i jarmuż?! Wow! A skąd mieli? Nie, no super to musi być pozycja…