Paluszki drożdżowe na śniadanie

Sobotnie śniadania, leniwe spokojne i smaczne to podstawa dobrego rozpoczęcia weekendu. Tak też było i w ostatnią sobotę. Fakt, na śniadanie miało być pierwotnie co innego, ale … szybki pomysł .. smaczny pomysł :)

Paluszki drożdżowe
Paluszki drożdżowe

 

Paluszki drożdżowe

  • 30 gram drożdży
  • 400 gram przesianej mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 kostki masła rozpuszczonego ( nie gorącego)
  • 1/2 szklanki cukru pudru waniliowego
  • olej do smażenia  ok. 1 szklanki

sniadaa

Mleko należy lekko podgrzać i zalać nim w misce drożdże z jedną łyżką cukru. Ja wszystko robię w makutrze, którą stawiam na kuchence na garnku z ciepłą wodą. Para ogrzewa makutrę, drożdże szybciej działają. Po 10 minutach dodaję pozostałe składniki i wyrabiam łyżką drewnianą ciasto. Odstawiam ponownie na garnek z ciepłą wodą i zostawiam do podwojenia objętości. Makutrę przykrywam szczelnie folią spożywczą. Gdy ciasto podwoi objętość wykładam je delikatnie na stolnicę posypaną mąką i zagniatam ciasto, które podzieliłam na mniejsze kawałki i z każdego zrobiłam wałeczek, który pokroiłam na lekko podłużne kawałki. Na patelni rozgrzałam olej i na bardzo małym gazie smażyłam na nim moje paluszki drożdżowe. Po usmażeniu przekładałam na deskę wyłożoną papierem kuchennym i odsączałam z nadmiaru tłuszczu. Całość została posypałam jeszcze cukrem pudrem. A dzieci paluszki zjadły z nutellą.

Dla J. podane w towarzystwie kawy :)

Dobre śniadanie, dobry początek weekendu :)

7 myśli na temat “Paluszki drożdżowe na śniadanie

Możliwość komentowania jest wyłączona.