Krem kokosowy przepis prosty a krem pyszny

Krem kokosowy zobaczyłam u Olgi i .. zaniemówiłam .. rany to takie proste ? Poszłam na zakupy na mój znajomy plac i .. akurat Pan miał kokosy po 0,50 zł ( tak, tak pięćdziesiąt groszy sztuka ) nie myśląc długo kupiłam 2 : ) Jeden szybko przerobiłam i teraz codziennie delektuję się jedną łyżeczką kremu, oj pyszny on jest.

Krem z kokosa
Krem z kokosa

Krem kokosowy

  • 1 orzech kokosowy
  • 10 dkg brązowego cukru

Do otwarcia kokosa zabrałam się tak, najpierw zrobiłam dziurki przez małe wgłębienia w skorupce, sok wylałam do kubeczka. Soku było kilka łyżek, został szybko wypity przez rodzinę.

Krem kokosowy
Krem kokosowy

Zabrałam kokos na pole, gdzie o płytki chodnikowe nim rzuciłam :) i rozpadł się, ale nie do końca ale już tak, że mogłam się do niego dobrać. Potem obrałam kawałki kokosa od skórki ( brązowej ) włożyłam do Speedcooka i zmieliłam na wiórki. Potem przełożyłam wiórki do pojemnika od blendera i miksowałam je na drobniejsze kawałeczki. Zmieliłam brązowy cukier na puder i dodałam do kokosa. Wymieszałam całość i przełożyłam do słoiczka.. .i obawiam się że zawartość słoiczka niedługo zniknie.

Mój może nie ma dokładnie konsystencji kremu, ale jest tak pyszny że mi to wcale nie przeszkadza :)

 

11 myśli na temat “Krem kokosowy przepis prosty a krem pyszny

  1. niezły sposób na otwarcie kokosa :) zawsze miałam z tym problemy.
    muszę wypróbować metody, no i samego kremu!

Dodaj komentarz