Pancakes czyli pyszne placki z patelni.
Pancakes to pyszne placki z patelni, wersja amerykańska lekko puchata. Rano jak weszłam do kuchni, zobaczyłam na termometrze -24 C i zamarzyłam o czymś pysznym i ciepłym. Tak padło na pancakesy.
Pyszne są naprawdę, a na dodatek proste w zrobieniu. Ja z nimi trochę kombinowałam ostatni i zrobiłam nadziane – masłem orzechowym. Oj, pyszny to był pomysł !
Pancakes
- 1 jajko
- 25 dkg mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 250 ml mleka
- 3 łyżki masła
- olej do smażenia
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy jedno jajko oraz przestudzone masło oraz mleko i ekstrakt waniliowy, dokładnie całość mieszamy ( ja mikserem ). Odstawiamy na 10 minut.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy nie dużą ilość oleju. Nalewamy łyżką porcję ciasta i smażymy przez około 2 minuty, przekładamy na drugą stronę i znowu smażymy. Możemy je troszkę dłużej smażyć żeby były bardziej brązowe w kolorze.
Ja zrobiłam eksperyment i na niektóre nalane na patelnie porcję położyłam łyżeczkę masła orzechowego i znowu zalałam ciastem – wyszły boskie :) Kolejne pomysły na nadzienia już mam, więc testy będą trwały.
No to mi zrobiłaś dzień, przepis zapisuje, wykorzystam na pewno.
smacznego zatem :)