Pascha z galaretkami
( składniki na 6-8 porcji)
- 80 dkg tłustego twarogu
- laska wanilii
- 4 żółtka
- szklanka drobnego cukru
- szklanka śmietanki
- 15 dkg masła
- 20 dag kolorowych galaretek
Twaróg zemleć dwa razy. Wanilię przeciąć i wyskrobać z niej miąższ. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel – mogel, wymieszać z mlekiem, wanilią i podgrzać na niedużym ogniu mieszając, ale nie gotować. Zdjąć z ognia, dodać masło, ser i całość zmiksować. Do ostudzonej masy dodać galaretki ( ja zrobiłam owocowe z torebki wcześniej i pocięłam na drobne kawałeczki). Plastikowy pojemniczek wyłożyłam gazą, wypełnić masą serową obciążyć talerzykiem i czymś ciężkim. Wstawić do lodówki na nie mniej niż 24 godziny.
Paschę potem wyjąć, przyozdobić i jeść.. jest pyszna :)
Na Święta, które spędzaliśmy w górach upiekłam jeszcze sernik dukanowski, chleb dukanowski i wędlinę zrobiłam :)