Pesto z liście rzodkiewki
Pesto z liście rzodkiewki zrobiłam z domowych liści rzodkiewki ( tu link jak wyhodować rzodkiewki ). Było pyszne, lekko ostre w smaku aczkolwiek i tak łagodności dodało mu mascarpone. Taki obiad w gorące dni, mniam, pyszne !
Szczerze polecam taki pomysł.
Spaghetti z pesto z liści rzodkiewki
( porcja dla dwóch osób )
- 1/4 opakowania spaghetti Barilla
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 pęczek liści z rzodkiewki
- 4 połówki orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka serka mascarpone
- 1 plaster (1 cm grubości) boczku wędzonego surowego
- świeżo mielony pieprz
- szczypta soli
Do gotującej się wody dodajemy makaron i gotujemy go do momentu aż będzie al’dente.
Boczek kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na gorącej patelni do uzyskania chrupiących skwarków.
Do blendera wkładamy liście rzodkiewki, obrany ząbek czosnku, orzechy oraz olej – całość blendujemy do uzyskanej aksamitnej masy.
Do blendera dodajemy mascarpone i na minimalnych obrotach mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Odcedzamy makaron, ale zostawiamy w garnku dwie łyżki wody spod makaronu. Dodajmy pesto i całość wraz ze skwarkami (cześć odkładamy do posypania dania) dokładnie mieszamy i posypujemy resztą skwarków.
Podajemy natychmiast.
Smacznego!
Przepis został zgłoszony w ramach konkursu Barilla Cup 2017 w którym i Ty możesz wziąć udział.
Brzmi intrygująco. Wypróbuję, może nawet jeszcze dziś, tym bardziej, że rzodkiewek cała grządka :)
Nigdy bym nie wpadła na To, że z liści rzodkiewek można cokolwiek zrobić.
spróbuj, serdecznie polecam :)