Pesto z liści rzodkiewki

Pesto z liście rzodkiewki

 

pesto z liści rzodkiewek

 

Pesto z liście rzodkiewki zrobiłam z domowych liści rzodkiewki ( tu link  jak wyhodować rzodkiewki ). Było pyszne, lekko ostre w smaku aczkolwiek i tak łagodności dodało mu mascarpone. Taki obiad w gorące dni, mniam, pyszne ! 

Szczerze polecam taki pomysł. 

Spaghetti z pesto z liści rzodkiewki
( porcja dla dwóch osób )

  • 1/4 opakowania spaghetti Barilla
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 pęczek liści z rzodkiewki
  • 4 połówki orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka serka mascarpone
  • 1 plaster (1 cm grubości) boczku wędzonego surowego
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta soli

Do gotującej się wody dodajemy makaron i gotujemy go do momentu aż będzie al’dente.
Boczek kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na gorącej patelni do uzyskania chrupiących skwarków.

Do blendera wkładamy liście rzodkiewki, obrany ząbek czosnku, orzechy oraz olej – całość blendujemy do uzyskanej aksamitnej masy.

 

przepis na pesto

Do blendera dodajemy mascarpone i na minimalnych obrotach mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

 

Odcedzamy makaron, ale zostawiamy w garnku dwie łyżki wody spod makaronu. Dodajmy pesto i całość wraz ze skwarkami (cześć odkładamy do posypania dania) dokładnie mieszamy i posypujemy resztą skwarków.
Podajemy natychmiast.

 

Smacznego!

Przepis został zgłoszony w ramach konkursu Barilla Cup 2017 w którym i Ty możesz wziąć udział.