Oj, tak .. jesień przyszła piękna, złocista i ciepła.
A ja marzyłam o takim obiedzie ..
Pieczone w tajin
Składniki:
- ziemniaki
- cebula
- czosnek
- boczek wędzony
- kiełbasa
- sól, pieprz
- odrobina rosołu
Obieramy ziemniaki i kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Boczek kroimy w paski, kosteczkę jak chcemy, kiełbasę w plasterki.
W garnku ( u mnie tajin ale i forma w której piekę w piekarniku) układamy na spodzie skórę z boczku, lub tłuszcz z niego, na to kładziemy ziemniaki, cebulę, czosnek i kiełbasę warstwami. Ja na samym końcu wszystko skropiłam oliwą i doprawiłam pieprzem i solą. Podlałam odrobiną rosołu i wstawiłam do pieczenia.
Jest to oczywiście moja wersja pieczonego, pieczonych itp.