Jesienią na straganach oprócz pięknie czerwieniących się pomidorów, można też spotkać lekko przeważnie schowane .. zielone. Kupuję przeważnie kilka sztuk i .. smażę, czyli smażone zielone pomidory na stół.
Smażone zielony pomidory
- zielone pomidory
- sól,ew.pieprz
- piwo
- jajko
- bułka tarta
- olej
Zielony pomidory myjemy i kroimy w miarę cieńkie plasterki. Plasterki obtaczamy w bułce tartej doprawionej solą i pieprzem, potem moczymy w jajku wymieszanym z piwem i raz jeszcze panierujemy w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Ja podałam je z sosem czosnkowym ( jogurt, ząbek czosnku przeciśnięty i pieprz).
Smacznego !
Zdjęcia kiepskie, ale po pierwsze ciemno, po drugie pomidory zniknały w mgnieniu oka ;) .