Pieczony kurczak z cytrynami

„Nakarm mnie” czyli książka autorstwa Bill’a Grangera, którą dostałam od J. na urodziny :)

Słyszałam o tej książce, o przepisach same dobre słowa, że przepisy proste, że nie trzeba nie wiadomo jakich składników. I prawda to, przepisy są proste, dobrze wyjaśnione i …mam nadzieję, że tak smaczne jak ten, który poszedł na pierwszy ogień.

Pieczony kurczak z cytryną, ziemniakami i zielonymi oliwkami.

Pieczony kurczak z cytrynami

  • 1,75 kg kurczaka pokrojonego w kawałki
  • 1 kg ziemniaków do pieczenia ( u nas były zwykłe )
  • 75 g oliwek zielonych ( u nas były z papryką w środku )
  • 1 cytryna pokrojona w plastry
  • 50 g boczku w paski pokrojonego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka pasty pomidorowej ( u nas sos pomidorowy domowy)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 120 ml bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka stołowa oliwy
  • czarny pieprz
  • pietruszka zielona posiekana ( opcjonalnie )

kurczak pieczony z cytrynami

Rozgrzej piekarnik do 180C. Obrane ziemniaki pokrój w kawałki i włóż je do żaroodpornego naczynia. Rozsyp na nich cebulę, oliwki, plastry cytryny, boczek oraz liście laurowe. Wmieszaj do bulionu pastę pomidorową oraz ocet i polej nimi ziemniaki. Na wierzchu ułóż kawałki kurczaka, skrop oliwą i dopraw solą oraz pieprzem. Piecz przez 50 minut lub do momentu, aż kurczak się zarumieni.

Przełóż kurczaka na ciepły talerz, przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 200 C i wstaw do niego naczynie z ziemniakami. Piecz przez 10 minut lub do chwili aż ziemniaki będą miękkie.
Połóż kurczaka na ziemniakach, jeśli chcesz posyp pietruszką i podawaj.

Ode mnie – uważaj znika od razu ;) czyli udało mi się zrobić zdjęcie po wyjęciu z piekarnika, a potem mogłabym zrobić tylko zdjęciom kosteczek.

Zniknął, ziemniaki też i oliwki ..pyszny był :)

Książkę polecam faktycznie, zdjęcia apetyczne, potrawy proste, tylko cena nie za bardzo, ale tak to ostatnio jest z książkami kucharskimi .. niestety.

Dodaj komentarz