„Nakarm mnie” czyli książka autorstwa Bill’a Grangera, którą dostałam od J. na urodziny :)
Słyszałam o tej książce, o przepisach same dobre słowa, że przepisy proste, że nie trzeba nie wiadomo jakich składników. I prawda to, przepisy są proste, dobrze wyjaśnione i …mam nadzieję, że tak smaczne jak ten, który poszedł na pierwszy ogień.
Pieczony kurczak z cytryną, ziemniakami i zielonymi oliwkami.
Pieczony kurczak z cytrynami
- 1,75 kg kurczaka pokrojonego w kawałki
- 1 kg ziemniaków do pieczenia ( u nas były zwykłe )
- 75 g oliwek zielonych ( u nas były z papryką w środku )
- 1 cytryna pokrojona w plastry
- 50 g boczku w paski pokrojonego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka pasty pomidorowej ( u nas sos pomidorowy domowy)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 120 ml bulionu z kurczaka
- 1 łyżka stołowa oliwy
- czarny pieprz
- pietruszka zielona posiekana ( opcjonalnie )
Rozgrzej piekarnik do 180C. Obrane ziemniaki pokrój w kawałki i włóż je do żaroodpornego naczynia. Rozsyp na nich cebulę, oliwki, plastry cytryny, boczek oraz liście laurowe. Wmieszaj do bulionu pastę pomidorową oraz ocet i polej nimi ziemniaki. Na wierzchu ułóż kawałki kurczaka, skrop oliwą i dopraw solą oraz pieprzem. Piecz przez 50 minut lub do momentu, aż kurczak się zarumieni.
Przełóż kurczaka na ciepły talerz, przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 200 C i wstaw do niego naczynie z ziemniakami. Piecz przez 10 minut lub do chwili aż ziemniaki będą miękkie.
Połóż kurczaka na ziemniakach, jeśli chcesz posyp pietruszką i podawaj.
Ode mnie – uważaj znika od razu ;) czyli udało mi się zrobić zdjęcie po wyjęciu z piekarnika, a potem mogłabym zrobić tylko zdjęciom kosteczek.
Zniknął, ziemniaki też i oliwki ..pyszny był :)
Książkę polecam faktycznie, zdjęcia apetyczne, potrawy proste, tylko cena nie za bardzo, ale tak to ostatnio jest z książkami kucharskimi .. niestety.