Pierniczki z okienkiem

Pierniczki z okienkiem, to takie pierniczki, które wymagają od nas trochę więcej cierpliwości w przygotowaniu, ale efekt gdy patrzymy na nie gdy wiszą na choince to jest to.

pierniczki na choinkę

Pierniczki robię z różnych przepisów, najczęściej jednak z przepisu, który dawno, dawno temu pojawił się na pewnym forum dla mam czyli maluchy.pl.

Pierniczki wg Silije

( tym razem robiłam z połowy porcji)

  • 1 kg mąki
  • 1/2 litra miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 1 kostka smalcu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno:
  • imbir
  • cynamon
  • gałka muszkatałowa
  • kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić)
  • mielone goździki
  • + paczka landrynek ( pokruszony osobno każdy kolor – najlepiej to zrobić przekładając landrynki do woreczka zakręcić i uderzać w landrynki młotkiem ).

pierniczki z okienkiem

 

W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą masę i czekamy.
Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz
przyprawy – do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by wszystkich było pół szklanki (jak ktoś nie lubi
aromatycznie to można wziąć troszkę mniej, ale ja polecam tą pełnię korzennych aromatów).
Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce (i oblizujemy mniam mniam) po czym miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie
całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni. Tak więc mam przed sobą 5 tygodni walki ze sobą by nie wyjeść pysznego surowego ciasta. [ Ja tym razem odłożyłam ciasto tylko na  24 godzin .. i pierniczki też wyszły przepyszne ! polecam!]

Później ciasto cienko wałkujemy, wycinamy pierniczki foremkami, w środku niektórych pierniczków wycinamy np. kółeczko małym kieliszkiem otwór. Przekładamy na papier do pieczenia, którym wykładamy formę do pieczenia i delikatnie do środka wsypujemy pokruszone landrynki.

pierniczki

Pieczemy maks 10-15 minut w temperaturze ok. 160 C. Uwaga, pilnować żeby pierniczki się nie spaliły ;)