Oj, chodziły ostatnio za mną pierogi. I tak w końcu doszły ;) czyli zrobiłam sama.
Przy okazji wykorzystałam do nich szpinak z sosem śmietanowym, który od Frosty dostałam do przetestowania.
I tak powstały pierogi.
Ciasto na pierogi
- 2 i pół szklanki mąki
- jajko
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
wszystko wymieszać mikserem na jednolitą masę dolać 1/2 szklanki wrzącej wody i wymieszać i gotowe mamy ciasto.
A do ciasta zrobiłam dwa farsze :
Farsz z kiszoną kapustą
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 1 duża cebula żółta
- 2 ząbki czosnku
- 15 dkg boczku wędzonego
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju
Boczek pokroić w drobniutką kosteczkę przesmażyć na oleju, dodać cebulę wraz z czosnkiem – obrane i drobno pokrojone, dodać kapustę poszatkowaną, doprawić solą i pieprzem i poddusić ok. 10 minut.
Farsz ze szpinakiem
- 6 serduszek z Frosty szpinaku z sosem śmietanowym
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 10 dkg sera Munster ( francuski śmierdzący – może być inny )
- 1 łyżka oleju
Szpinak rozmrozić, na patelni rozgrzać olej, wrzuć na niego obrany i drobno poszatkowany czosnek, dodać szpinak i wszystko razem poddusić, dodać ser i wymieszać a na koniec jajko i też wymieszać wszystko razem. Ostudzić.
Ciasto wałkujemy i z ciasta wycinamy kieliszkiem kółka i na każde nakładamy łyżeczką wybrany farsz i zlepiamy pierogi.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i układamy pierogi, każdy smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy do zarumieniania.
Pierogi są pyszne, wyszło ich w sumie ok. 55 sztuk – wszystkie zniknęły.
A teraz jeszcze kilka słów o szpinaku z sosem śmietanowym od Frosty. Gdy rozpakowałam paczkę moim oczom ukazał się szpinak z sosem śmietanowym w formie serduszek co za genialny pomysł ! A szpinak pyszny !
Wyglądają wspaniale! Pyszności!
dziękuję za miłe słowa :)
Ja obstawiam te szpinakowe :-) zjadłabym kilka takich na obiadek :-)
Łasuchu serdecznie polecam :)
takie pierogi poproszę za tydzień :)
Ok, jak tylko zdążę .. jak nie będziemy kleić w trakcie spotkania :)
Wyglądają świetnie :) Jako, że widzę tam mój ulubiony szpinak, zapraszam Cię serdecznie do mojej akcji kulinarnej „Czas na szpinak 2!” Szczegóły u mnie na blogu: kuchennewzlotyiupadki.blox.pl/2012/05/Zaproszenie-do-akcji-kulinarnej-Czas-na-szpinak-2.html lub na durszlaku: http://www.durszlak.pl/akcje-kulinarne/czas-na-szpinak-2 Pozdrawiam :)
Odpowiedz
Pierogów z piekarnika jeszcze nie jadłam! muszę wypróbować :D
Nie wiem czemu, ale wyszly mi twarde jak kamien. Mam nowy piekarnik Miele, ktory testuje. Wrzucilam program gora-dol bez termoob., czy dobrze zrobilam? Rogale maslane tez wyszly mi twarde, zalamka…..
Rogale byly drozdzowe….
ups, to może dlatego że góra, dół .. ja mam tylko grzanie z dołu ..