Pierogi pieczone z czarną soczewicą

Z pobytu w Wwie przywiozłam czarną soczewicę i gdy zobaczyłam u Karoliny pierogi z soczewicą zapragnęłam ich już i natychmiast.

Pierogi pieczone z czarną soczewicą
  • ciasto francuskie 1 szt
Farsz:
  • czarna soczewica 15 dkg
  • oliwa z oliwek
  • boczek wędzony 10 dkg
  • cebula 1 szt (obrana i pokrojona w kostkę)
  • czosnek
  • 1 ząbek
  • ostra papryczka chili suszona 1 szt
  • olej 1 łyżka
  • kumin 1 łyżeczka
  • do posmarowania : 1 jajko+ 1 łyżka mleka do posmarowania pierogów
Ewent. sos :
  • kolendra liście świeże
  • jogurt naturalny
  • kumin
  • pieprz
Przygotowanie farszu:
Soczewicę zalać wodą i gotować ok 25 minut. Odcedzić i zmiksować na gładką masę wraz z oliwą, dodać suszone chili. Boczek pokroić w drobną kosteczkę i wraz z cebulą przesmażyć na oleju, podlać małą ilością wody, żeby całość bardzie poddusić niż usmażyć. Doprawić kuminem i pieprzem dodać soczewicę.
Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kółka szklanką, na każdym kółku układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy pierogi. Każdy pierożek z góry smarujemy jajkiem rozrobionym z mlekiem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C, na samo dno piekarnika wstawić garnek z wodą, wstawiamy pierogi i pieczemy do zarumienienia.  Podawać można z sosem – u mnie był to jogurt wymieszamy z liśćmi kolendry, doprawiony kuminem.
( to był mój obiad w pracy )