Z pobytu w Wwie przywiozłam czarną soczewicę i gdy zobaczyłam u Karoliny pierogi z soczewicą zapragnęłam ich już i natychmiast.
Pierogi pieczone z czarną soczewicą
- ciasto francuskie 1 szt
Farsz:
- czarna soczewica 15 dkg
- oliwa z oliwek
- boczek wędzony 10 dkg
- cebula 1 szt (obrana i pokrojona w kostkę)
- czosnek
- 1 ząbek
- ostra papryczka chili suszona 1 szt
- olej 1 łyżka
- kumin 1 łyżeczka
- do posmarowania : 1 jajko+ 1 łyżka mleka do posmarowania pierogów
Ewent. sos :
- kolendra liście świeże
- jogurt naturalny
- kumin
- pieprz
Przygotowanie farszu:
Soczewicę zalać wodą i gotować ok 25 minut. Odcedzić i zmiksować na gładką masę wraz z oliwą, dodać suszone chili. Boczek pokroić w drobną kosteczkę i wraz z cebulą przesmażyć na oleju, podlać małą ilością wody, żeby całość bardzie poddusić niż usmażyć. Doprawić kuminem i pieprzem dodać soczewicę.
Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kółka szklanką, na każdym kółku układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy pierogi. Każdy pierożek z góry smarujemy jajkiem rozrobionym z mlekiem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C, na samo dno piekarnika wstawić garnek z wodą, wstawiamy pierogi i pieczemy do zarumienienia. Podawać można z sosem – u mnie był to jogurt wymieszamy z liśćmi kolendry, doprawiony kuminem.
( to był mój obiad w pracy )