Uwielbiam fish & chips zapraszam po przepis.
Fish and chips czyli ryba i ziemniaki – bardzo często spotkany obiad na Wyspach, dzisiaj u nas.
Fish and chips pierwszy raz jadłam w Anglii w czasie wyjazdu do szkoły językowej. Do dzisiaj pamiętam to małą budkę, gdzie kupowałam to cudo. Ja nie lubiąca ryby, ale ta pyszna panierka, te frytki i wszystko zapakowane w gazetę :) Ach, wspomnienia.
Fish and chips
- 75 dkg białej ryby ( może być dorsz a u nas tym razem halibut )
- 1 szklanka mąki
- 1/2 puszki piwa
- 1 jajko
- 1/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól, pieprz do smaku
- 1 litr oleju
Dodatki
- ziemniaki
- oliwa
- szczypta chili, pieprzu i soli
- marchewka z groszkiem + 2 łyżki masła
Do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, piwo, doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej.
Rybę kroimy w nieduże kawałki, rybę moczymy w naszym cieście i kładziemy na gorący olej. Smażymy po kilka minut z każdej strony aż ciasto będzie ładnie brązowe i chrupiące.
Odkładamy na papier ręcznikowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Marchewka z groszkiem u mnie mrożona, przełożyłam ją do garnuszka, dodałam 2 łyżki wody i masła, zakryłam pokrywką i gotowałam przez około 10 minut, aż warzywa się ugotowały.
Ziemniaki, umyłam, pokroiłam w pół łódeczki i przełożyłam do miski, dodałam oliwę, chili, szczyptę pieprzu i soli, wymieszałam dokładnie. Przełożyłam do AirFryera ( czyli frytkownicy na ciepłe powietrze ) i upiekłam – Ty możesz to zrobić nagrzewając piekarnik, rozkładając ziemniaki i piekąc je przez około 20-25 minut.
Dodajemy po cząstce cytryny, a dla dorosłych może być jeszcze piwo do picia ;) dla dzieci kompot :)
Na talerzu dajemy rybę, ziemniaki i marchewkę z groszkiem:) U mnie ten obiad zniknął w ciągu kilku chwil i było wołanie o dokładkę :)
Smacznego !