Fish and chips czyli angielski obiad u nas

Uwielbiam fish & chips zapraszam po przepis.

Fish and chips czyli ryba i ziemniaki – bardzo często spotkany obiad na Wyspach, dzisiaj u nas. 

fish and chips przepis

 

Fish and chips pierwszy raz jadłam w Anglii w czasie wyjazdu do szkoły językowej. Do dzisiaj pamiętam to małą budkę, gdzie kupowałam to cudo. Ja nie lubiąca ryby, ale ta pyszna panierka, te frytki i wszystko zapakowane w gazetę :) Ach, wspomnienia. 

Fish and chips 

  • 75 dkg białej ryby ( może być dorsz a  u nas tym razem halibut
  • 1 szklanka mąki 
  • 1/2 puszki piwa 
  • 1 jajko 
  • 1/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 litr oleju

Dodatki 

  • ziemniaki 
  • oliwa 
  • szczypta chili, pieprzu i soli 
  • marchewka z groszkiem + 2 łyżki masła 

 

Do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, piwo, doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy. 

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. 

Rybę kroimy w nieduże kawałki, rybę moczymy w naszym cieście i kładziemy na gorący olej. Smażymy po kilka minut z każdej strony aż ciasto będzie ładnie brązowe i chrupiące. 

Odkładamy na papier ręcznikowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. 

ryba w piwnej panierce

Marchewka z groszkiem u mnie mrożona, przełożyłam ją do garnuszka, dodałam 2 łyżki wody i masła, zakryłam pokrywką i gotowałam przez około 10 minut, aż warzywa się ugotowały. 

 

Ziemniaki, umyłam, pokroiłam w pół łódeczki i przełożyłam do miski, dodałam oliwę, chili, szczyptę pieprzu i soli, wymieszałam dokładnie. Przełożyłam do AirFryera ( czyli frytkownicy na ciepłe powietrze ) i upiekłam – Ty możesz to zrobić nagrzewając piekarnik, rozkładając ziemniaki i piekąc je przez około 20-25 minut. 

Dodajemy po cząstce cytryny, a dla dorosłych może być jeszcze piwo do picia ;) dla dzieci kompot :) 

Na talerzu dajemy rybę, ziemniaki i marchewkę z groszkiem:) U mnie ten obiad zniknął w ciągu kilku chwil i było wołanie o dokładkę :) 

 

Smacznego ! 

 

Dodaj komentarz