Pierogi z dynią czas spróbować. Czemu ? nie jadłam takich a tu nagle…i jak na życzenie wręcz, dostałam od znajomej wielki kawał dyni.
Cóż było robić, tylko i wyłącznie pierogi z dynią.
Pierogi wg przepisu z ostatniego nr Twojego Stylu
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 3/4 szklanki gorącej wody
- sól,pieprz
Nadzienie
- 1kg dyni obrany i upieczony w piekarniku skropiony oliwą
- 3 łyżki tartej bułki
- 10 dkg startego parmezanu
- sól, pieprz
Ciasto zarobić szybko.
Nadzienie:
zmiksować upieczoną dynię, wymieszać ze startym parmezanem oraz bułką tartą, doprawić do smaku.
ale żeby nie było ;) zrobiłam i drugie nadzienie z książki Pierogi:
Farsz:
- 40 dkg dyni
- cebula
- 10 dkg orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
Cebulą obrać, pokroić i zeszklić na maśle. Dynię zetrzeć na tarce, dodać drobno pokrojone orzechy, cebulę i miód. Wymieszać i nadziewać pierogi.
Pyszne!
I z tych dwóch przepisów większą popularnością cieszył się przepis nr … 1:)