Pierogi z dynią

Pierogi z dynią czas spróbować. Czemu ?  nie jadłam takich a tu nagle…i jak na życzenie wręcz, dostałam od znajomej wielki kawał dyni.

Cóż było robić, tylko i wyłącznie pierogi z dynią.

Pierogi wg przepisu z ostatniego nr Twojego Stylu

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • sól,pieprz

Nadzienie

  • 1kg dyni obrany i upieczony w piekarniku skropiony oliwą
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 10 dkg startego parmezanu
  • sól, pieprz

Ciasto zarobić szybko.
Nadzienie:
zmiksować upieczoną dynię, wymieszać ze startym parmezanem oraz bułką tartą, doprawić do smaku.

Pierogi z dynią
Pierogi z dynią

ale żeby nie było ;) zrobiłam i drugie nadzienie z książki Pierogi:

Farsz:

  • 40 dkg dyni
  • cebula
  • 10 dkg orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego

Cebulą obrać, pokroić i zeszklić na maśle. Dynię zetrzeć na tarce, dodać drobno pokrojone orzechy, cebulę i miód. Wymieszać i nadziewać pierogi.
Pyszne!

I z tych dwóch przepisów większą popularnością cieszył się przepis nr … 1:)

pierogi z dynią

Dodaj komentarz