Kuchnia europejska dla dzieci

Czego dowodem jest książeczka, którą nabyłam w sobotę na Targach Książki w Krakowie. Cóż ja bym mogła kupić jak nie książkę o jedzeniu ;)

Tak, ale tym razem jest to książka :

Kuchnia europejska dla dzieci czyli gotujemy w szkole (!!) i w domu, autorstwa Gabrieli Sygulki i Norberta Dreiera.

Autorzy, nauczyciele szkoły podstawowej, od kilku lat gotują z dziećmi na lekcjach i w ramach zajęć pozalekcyjnych. Stało się to pasją dzieci i każde spotkanie z rodzicami, każda impreza szkolna to okazja do poznawania tajników kuchni regionalnej i europejskiej, czego wyrazem jest ta książka. Obok przepisów są tu również wskazówki dla nauczycieli i rodziców, jak organizować zajęcia z gotowania. Wszystkie potrawy zostały sprawdzone i są możliwe do przygotowania przez dzieci w wieku 8 – 11 lat, tacy bowiem są nasi `kucharze`.

Kurcze, zazdroszczę tym dzieciom ! zazdroszczę – bo ja w szkole moich dzieci ( mała szkoła max 70 uczniów ) od 3 lat próbuję przekonać p. dyr. do czegoś takiego.. chociażby próby i .. spotykam przysłowiową ścianę ..