Zrobiłam pyszną zupę z soczewicy, zapakowałam J. do słoika co by mógł zabrać ją do pracy, ale zapomniał.
Ja zobaczyłam tą zupę po 3 dniach w lodówce i spróbowałam, okazało się że przetrwała i wymyśliłam żeby ją przerobić na .. pierogi z soczewicą.
Ciasto na pierogi dostałam od Ani i Bernatki :)
- 2 i pół szklanki mąki
- jajko
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
wszystko wymieszać mikserem na jednolitą masę dolać 1/2 szklanki wrzącej wody i wymieszać i .. gotowe :)
Zrobiłam ciasto, wycięłam kółeczka nałożyłam .. biały ser z cukrem i ugotowałam i dzieci powiedziały SZÓSTECZKA ..czyli pyszne ! Zrobiłam im na kolację takie pierogi.
A z reszty ciasty zrobiłam ok. 40 pierogów z soczewicą, lekko ją odsączając.
Pierogi najpierw ugotowałam a potem je przysmażyłam, przyrumieniłam na gorącej oliwie. Były pyszne chrupiące i w sumie chyba pierwsze dobre pierogi w mojej karierze kulinarnej.