Canelloni zapiekane + rozwiązanie konkursu

Konkurs był taki aby odgadnąć 4 składniki z potrawy na zdjęciu :

Dziękuję za tak liczny udział w Konkursie i zapraszam do kolejnego KONKURSU :)

A potrawą jest Canelloni zapiekane pod parmezanową kruszonką :)

Składniki:

  • makaron canelloni
  • 1 cebula żółta, 1 cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • ser żółty 5 plasterków drobno pokrojonych
  • mięso mielone 0,5 kg
  • śmietana 12% – ok. 150 ml
  • jajko – 2 szt.
  • kukurydza z puszki – 3 łyżki
  • pomidory w puszce – rozdrobnione
  • olej 2 łyżki
  • 2 łyżki sosu Soser Winiar – rozpuszczony w połowie szklanki wody
  • sól, pieprz

Parmezanowa kruszonka:

  • parmezan drobno starty
  • pietruszka natka drobno pokrojona

( wymieszać )

Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę i lekko zeszlikć, po chwili dodać czosnek, potem mięso mielone, kukurydzę, przyprawy i sos pomidorowy. Poddusić wszystko razem i po chwili dodać rozpuszczony sos soser. Poddusić jeszcze około 5 minut. Zostawić aby wszystko przestygło. Przygotować naczynie żaroodporne oraz rurki canneloni. Gdy sos przestygnie dodać do niego pokrojony żółty ser i  ostrożnie nadziewać rurki i układać w naczyniu obok siebie. Gdy wszystkie rurki będą już ułożone resztką pozostałego sosu zalać wszystko. W kubku wymieszać śmietaną oraz jajka, doprawić, polać całość i wstawić do nagrzanego do 160 C piekarnika. Piec dłuższą chwilę,aż makaron będzie miękki. Posypać całość parmezanową kruszonką i jeszcze raz zapiec.

 

Fakt całość wygląda na mocno przypieczoną, ale i tak zyskała całość uznanie u mojej Rodziny i powtórka już jest zapowiadana za kilka dni.

A teraz .. wyniki konkursu :

Nagrodę niespodziankę wylosowała : JolantaSzyndlerowicz

Proszę o przesłanie adresu do wysłania niespodzianki.

 

Dodaj komentarz