Pierś z kurczaka z syropem klonowym. Pomysł na to danie wpadł mi do głowy w sumie znienacka i postanowiłam go wykonać i zobaczyć czy warto. Syrop klonowy uwielbiam, ale chyba pierwszy raz użyłam go do mięsa .. a może nie ;) nie pamiętam, teraz już wiem że to fajne połączenie.
Pierś z kurczaka z syropem klonowym
- pierś z kurczaka
- 2 łyżki syrop klonowy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- 2 łyżki oleju
Pierś z kurczaka kroimy w plastry. W misce mieszamy syrop klonowy z sosem sojowym i dodajemy obrany, zmiażdżony ząbek czosnku, doprawiamy pieprzem, w tej mieszance marynujemy pierś z kurczaka minimum 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka i gotowe.
Do tego mieszanka sałat z vinegretem i lunch do pracy gotowy, lub szybki obiad w domu.