Pijany kokosowiec – czyli pyszne ciasto z kokosem

Pijany kokosowiec przepis na to ciasto znalazłam na blogu Gotowaniecieszy i od razu zakochałam się w tym przepisie. Ostatnio bardzo polubiłam smak kokosa i stąd też to ciasto wylądowało na wigilijnym stole.

Ciasto:

  • 250 g margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa:

  •  200 g masła
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 250 ml Bazillio ( likier kokosowy)
  • 1 szklanka cukru

 

Dodatkowo:

  •  1 słoik dżemu porzeczkowego Łowicz 100%.

 

Pijany kokosowiec

( Zdjęcie obrazuje ostatni kawałek ciasta jaki został .. reszta zniknęła …)

Kaszę i kokos dzień wcześniej łączymy w miseczce i zalewamy likierem kokosowym szczelnie przykrywamy i zostawiamy na 12 godzin. Kasza i kokos wciągną alkohol i uwaga nie wyjadamy masy łyżeczką ;)

Margarynę siekamy na drobne kawałeczki i łączymy z mąką wcześniej wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia. Margarynę łączymy z mąką aż utworzy się kruszonka i wtedy dodajemy żółtka. Całość zagniatamy tak jak kruche ciasto, po czym tworzymy kulę, owijamy folią i wkładamy ją do lodówki na godzinę.

Ciasto dzielimy na 2 części  i pieczemy dwa osobne placki w wyłożonej papierem do pieczenia foremce o wymiarach 23×23 cm. Placki pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut (do lekkiego zarumienienienia).

Uwaga! nim wyjmiemy placek z formy dajmy  mu wystygnąć, ciasto jest bardzo kruche i łamliwe.

Gdy już placki będą upieczone i wystygną przygotowujemy krem z margaryny i cukru – całość miksujemy ok. 10 minut, potem dodajemy kokos z kaszą i jeszcze raz porządnie mieszamy.

W formie układamy pierwszy blat na niego dajemy masę kokosową, potem dajemy dżem porzeczkowy i kładziemy drugi blat ciasta.

Kasia proponuje wstawienie ciasta do lodówki, ja moje dałam w chłodne miejsce ale po 12 godzinach przeniosłam je do ciepła i wtedy blaty lekko nabrały miękkości od kremu i były perfekcyjne.

Ciasto przepyszne lekkie, bardzo kokosowe dodatek dżemu dodaje mu kwaskowatości. Pyszne po prostu ! Wchodzi do kanonu ciast świątecznych u nas w domu.

12 myśli na temat “Pijany kokosowiec – czyli pyszne ciasto z kokosem

  1. Czy ta kasza będzie niewyczuwalna? Jaki rodzaj kaszy manny – błyskawiczna? Czy ma tu rodzaj kaszy znaczenie bo ją się raczej zawsze gotuje a nie na surowo? Proszę o pomoc i odpowiedź. Pozdrawiam.

  2. Neti, ja miałam zwykłą kaszę manną, nie była wyczuwalna. Nie była też gotowana, wszystko było wg powyższego przepisu :) pozdrawiam i daj znać czy smakowało :)

Dodaj komentarz