Pizzerinki – to małe smakowite krążki, które podbijają serca od pierwszego kęsa.
To przekąska, która króluje u nas co raz na różnych imprezach. Ulubione przez dzieci. Składniki można dowolnie zmieniać.
Pizzerinki – składniki
- ciasto francuskie
- koncentrat pomidorowy 2 łyżki
- cebula
- czosnek 1 ząbek
- oliwa 1 łyżka
- szynka konserwowa w plasterkach ok. 20 dkg
- ser żółty – 20 dkg
- jajko + łyżka mleka
- sól, pieprz
Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobniutko, na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić czosnek z cebulą i lekko poddusić dodać koncentrat pomidorowy wymieszać dodać ew. łyżkę wody i wszystko razem poddusić jak przestygnie zmiksować na gładką masę i doprawić solą i pieprzem. Rozłożyć ciasto francuskie ( kupne oczywiście ) i posmarować je przestudzonym sosem, potem ułożyć szynkę plasterek przy plasterku tak samo w kolejnej warstwie ułożyć plasterki sera żółtego. A teraz najważniejsze ciasto zwijać w rulon od dłuższego boku. Tak żeby nam wyszedł rulonik, nóż moczymy w zimnej wodzie i kroimy ok. 0,5 cm plasterki. Układamy na papierze do pieczenia i smarujemy wymieszanym jajkiem z mlekiem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy ok. 20 min. Zależy od piekarnika, mają być przyrumienione. Mniam smacznego !
( tu na zdjęciu są też pizzerinki posypane posiekanym szczypiorkiem i wraz z nim upieczone )