Polędwiczka wieprzowa z ricottą zawijana w boczek + Konkurs

Myślisz o dobrej kolacji ? ten przepis Cię nie zawiedzie.

Polędwiczka wieprzowa z ricottą zawijana w boczek. 

qafp przepis

 

Polędwiczka wieprzowa to bardzo smaczna część wieprzowiny, to mięsień wzdłuż grzbietu. U mnie dzisiaj na stole zawitała w związku z akcją QAFP Dobry Smak z Natury. W czasie tej kampanii możemy się dowiedzieć co to jest system QAFP i co on nam gwarantuje, a jest to system gwarantowanej jakości żywności. 

Cechy mięsa QAFP to:

qafp dobry smak z natury

A teraz czas na przepis. 

Polędwiczka wieprzowa z ricottą zawijana w boczek

  • 50 dkg polędwiczki wieprzowej QAFP
  • 15 dkg sera ricotta
  • 3 szt pomidorów suszonych 
  • 2 ząbki czosnku obrane i przeciśnięte przez praskę
  • 5 zielonych szparagów
  • sól i pieprz, chili w płatkach do smaku 
  • 1 opakowanie boczku wędzonego w plasterkach
  • oliwa
  • świeży rozmaryn
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego 
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • papier do pieczenia 

Polędwiczkę opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kładziemy na deskę i nacinamy wzdłuż ( nie do końca )  tak aby powstał nam długi i szeroki kawałek mięsa. Lekko rozklepujemy mięso.

Ricottę mieszamy z pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami i czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chili w płatkach. 

Ser rozsmarowujemy na polędwiczce, na serze układamy umyte zielone szparagi ( wcześniej odłamujemy zdrewniałe końcówki).

poledwiczka wieprzowa z ricotta

Zawijamy mięso jak w roladę. i kroimy na kawałki troszkę szersze niż plastry boczku. 

2 plasterkami boczku owijamy każdy z kawałków mięsa – robimy taki pakiecik.

wieprzowina qafp przepis

Na papierze do pieczenia układamy pakiecik ( każdy osobno ) posypujemy mięso pieprzem, układamy listki rozmarynu, skrapiamy kilkoma kroplami oliwy i zawijamy w papier do pieczenia  – znowu robimy pakiecik tyle, że z papieru :) 

Tak zrobioną wieprzowinę układamy na formie do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na 45 minut. 

Ziemniaki młode myjemy z piasku ( ja zostawiam na ile się da młodą skórkę ), gotujemy do miękkości. Przekładamy na formę do pieczenia polewamy odrobiną oliwy i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku w tym samym czasie co mięso. 

Szpinak poddusiłam z oliwą i masłem, oraz przeciśniętym prze praskę czosnkiem, doprawiłam i podałam z mięsem i ziemniakami. 

poledwiczka

A Ciebie zapraszam do udziału w konkursie DOBRE Z NATURY zasady są proste, a nagrody przydatne czy można chcieć czegoś więcej ? Poznaj dobre mięso, mięso certyfikowane QAFP.

konkurs QAFP dobreznatury.pl

 

Inne przepisy obiadowe – kliknij TU 

Dodaj komentarz