Myślisz o dobrej kolacji ? ten przepis Cię nie zawiedzie.
Polędwiczka wieprzowa z ricottą zawijana w boczek.
Polędwiczka wieprzowa to bardzo smaczna część wieprzowiny, to mięsień wzdłuż grzbietu. U mnie dzisiaj na stole zawitała w związku z akcją QAFP Dobry Smak z Natury. W czasie tej kampanii możemy się dowiedzieć co to jest system QAFP i co on nam gwarantuje, a jest to system gwarantowanej jakości żywności.
Cechy mięsa QAFP to:
A teraz czas na przepis.
Polędwiczka wieprzowa z ricottą zawijana w boczek
- 50 dkg polędwiczki wieprzowej QAFP
- 15 dkg sera ricotta
- 3 szt pomidorów suszonych
- 2 ząbki czosnku obrane i przeciśnięte przez praskę
- 5 zielonych szparagów
- sól i pieprz, chili w płatkach do smaku
- 1 opakowanie boczku wędzonego w plasterkach
- oliwa
- świeży rozmaryn
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- papier do pieczenia
Polędwiczkę opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kładziemy na deskę i nacinamy wzdłuż ( nie do końca ) tak aby powstał nam długi i szeroki kawałek mięsa. Lekko rozklepujemy mięso.
Ricottę mieszamy z pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami i czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chili w płatkach.
Ser rozsmarowujemy na polędwiczce, na serze układamy umyte zielone szparagi ( wcześniej odłamujemy zdrewniałe końcówki).
Zawijamy mięso jak w roladę. i kroimy na kawałki troszkę szersze niż plastry boczku.
2 plasterkami boczku owijamy każdy z kawałków mięsa – robimy taki pakiecik.
Na papierze do pieczenia układamy pakiecik ( każdy osobno ) posypujemy mięso pieprzem, układamy listki rozmarynu, skrapiamy kilkoma kroplami oliwy i zawijamy w papier do pieczenia – znowu robimy pakiecik tyle, że z papieru :)
Tak zrobioną wieprzowinę układamy na formie do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na 45 minut.
Ziemniaki młode myjemy z piasku ( ja zostawiam na ile się da młodą skórkę ), gotujemy do miękkości. Przekładamy na formę do pieczenia polewamy odrobiną oliwy i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku w tym samym czasie co mięso.
Szpinak poddusiłam z oliwą i masłem, oraz przeciśniętym prze praskę czosnkiem, doprawiłam i podałam z mięsem i ziemniakami.
A Ciebie zapraszam do udziału w konkursie DOBRE Z NATURY zasady są proste, a nagrody przydatne czy można chcieć czegoś więcej ? Poznaj dobre mięso, mięso certyfikowane QAFP.
Inne przepisy obiadowe – kliknij TU