Camembert marynowany w białym winie z salsą truskawkową

Chcesz zaskoczyć rodzinę, przyjaciół – przygotuj to danie a tak się stanie – camembert marynowany. Danie proste a pyszne i zaskakujące smakiem. 

Camembert marynowany w białym winie z salsą truskawkową.

salsa-truskawkowa

 

Camembert marynowany w winie robi się aksamitny.

Pyszny, wieczorową porą w towarzystwie ukochanego, czy znajomych z kieliszkiem schłodzonego białego wina Chardonnay wprost ze Stacji Winiarskiej

Przepis ten powstał w ramach współpracy ze Stacją Winiarską Michałowice, która mieści się kilka kilometrów od Krakowa, w drodze na Warszawę. W pięknym drewnianym domku, gdzie przemili właściciele sprzedają cudowne wino, ale więcej o tym miejscu możecie przeczytać tu

Ser marynowany w białym winie z salsą truskawkową

  • Ser Camembert
  • 200 ml białego wina Chardonnay

Ser camembert wyciągamy z opakowania odcinamy górną skórkę, przekładamy do szklanego naczynia zalewamy winem i odstawiamy do lodówki na 24 h.
Po tym czasie ser przekładamy na papier do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na 30 minut.

Salsa truskawkowa

  • kilka truskawek
  • kilka kropli octu balsamicznego
  • świeżo mielony pieprz
  • pół łyżeczki miodu

Składniki wymieszać.

Ser podawać z salsą i świeżym pieczywem. 

 

camembert marynowany

 

2 myśli na temat “Camembert marynowany w białym winie z salsą truskawkową

Możliwość komentowania jest wyłączona.