Chcesz zaskoczyć rodzinę, przyjaciół – przygotuj to danie a tak się stanie – camembert marynowany. Danie proste a pyszne i zaskakujące smakiem.
Camembert marynowany w białym winie z salsą truskawkową.
Camembert marynowany w winie robi się aksamitny.
Pyszny, wieczorową porą w towarzystwie ukochanego, czy znajomych z kieliszkiem schłodzonego białego wina Chardonnay wprost ze Stacji Winiarskiej.
Przepis ten powstał w ramach współpracy ze Stacją Winiarską Michałowice, która mieści się kilka kilometrów od Krakowa, w drodze na Warszawę. W pięknym drewnianym domku, gdzie przemili właściciele sprzedają cudowne wino, ale więcej o tym miejscu możecie przeczytać tu.
Ser marynowany w białym winie z salsą truskawkową
- Ser Camembert
- 200 ml białego wina Chardonnay
Ser camembert wyciągamy z opakowania odcinamy górną skórkę, przekładamy do szklanego naczynia zalewamy winem i odstawiamy do lodówki na 24 h.
Po tym czasie ser przekładamy na papier do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na 30 minut.
Salsa truskawkowa
- kilka truskawek
- kilka kropli octu balsamicznego
- świeżo mielony pieprz
- pół łyżeczki miodu
Składniki wymieszać.
Ser podawać z salsą i świeżym pieczywem.
2 myśli na temat “Camembert marynowany w białym winie z salsą truskawkową”
Możliwość komentowania jest wyłączona.