Policzki wieprzowe duszone w ciemnym piwie

Policzki wieprzowe cieszą się coraz większym zainteresowanie, zapraszam po przepis

Policzki wieprzowe kupiłam całkiem niedawno w sklepie sieci B…

 

policzki wieprzowe duszone

 Policzki wieprzowe to bardzo delikatne mięso, trzeba je przygotowywać długo i w nie za dużej temperaturze, żeby policzki zmiękły i zrobiły się pyszne. 

Policzki wieprzowe od jakiegoś czasu widywane były w różnych sklepach, mi w końcu udało się nabyć w sklepach sieci B. Jakie było moje zdziwienie, że gość przede mną zgarnął z lady 10 opakowań … hej, a ja ? I tak udało mi się zdobyć dwa opakowania. Pierwsze poszło dzisiaj na obiad.

 

Policzki wieprzowe duszone w ciemnym piwie 

  • 60 dkg policzków wieprzowych
  • 2 marchewki 
  • 2 cebule 
  • 2 czerwone cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 250 ml piwa ciemnego ( u mnie porter Kormoran ) 
  • 1 łyżka miodu lipowego 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 łyżki oleju 
  • 2 łyżki masła 

 

Marchewkę obierz i pokrój w plasterki, cebule obierz i pokrój w pół plasterki, czosnek obierz i pokrój w plasterki.

W garnku z grubym dnem rozgrzałam olej i masło, przesmażyłam na tej mieszance z każdej strony policzki i wyjęłam je do miski. A do garnka włożyłam marchewkę, cebule i czosnek, podsmażyłam na dużym ogniu, zmniejszyłam ogień włożyłam obsmażone policzki i wszystko zalałam piwem. Dodałam pozostałe przyprawy i przykryłam przykrywką, zmniejszyłam gaz i dusiłam mięso przez półtorej godziny na naprawdę minimalnym gazie. 

Podałam policzki wraz z pęczakiem duszonym z jarmużem, czosnkiem i pieczoną dynią. 

Policzki były pyszne delikatnie się rozpływające. 

Genialny to był obiad.