Policzki wieprzowe w sosie z czerwonym winem.
Policzki wieprzowe w sosie z czerwonym winem, danie pyszne, można je przygotować i w wolnowarze i w normalnym garnku :)
Potrzebujemy tylko kilku składników i danie gotowe, a danie naprawdę jest pyszne.
- Policzki wieprzowe w sosie z czerwonym winem
- 1 kg policzków wieprzowych
- 20 dkg drobnych pieczarek
- 1 cebula
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- dużą pietruszkę
- 1 niedużego selera
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 250 ml wody
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 5 łyżek masła klarowanego
- przyprawy do smaku: sól, pieprz czarny, 1/2 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryczki chili
Policzki wieprzowe myjemy i zdejmujemy z nich białe błonki ostrym nożem. Na patelni rozgrzewamy olej wraz z masłem klarowany i na nim obsmażamy policzki z każdej strony na rumiano. Obsmażone policzki odkładamy na talerz. Na pozostałym tłuszczu przesmażamy cebulę i szalotkę obrane i pokrojone w piórka, warzywa obrane i pokrojone w nieduże kawałki oraz pieczarki umyte, delikatnie dopraw pieprzem oraz chili i przesmaż.
Wersja na wolnowar :
Włącz wolnowar na high i po chwili do misy przełóż warzywa i na wierzchu ułóż policzki zalej winem wraz z połową wody, dopraw pieprzem. Gotuj przez 4 godziny od czasu do czasu mieszając.
Wersja na garnek:
Do garnka przełóż warzywa, ułóż na nich połóż policzki, zalej wodą i winem, wymieszaj i na małym ogniu duś od czasu do czasu mieszając, aż policzki będą miękkie.
Solą doprawiamy na samym końcu gotowania.
Ja policzki podałam z kopytkami.
Smacznego !
ps. szczerze miałam zamiar i plan zrobić więcej zdjęć – ale nie było czego robić zdjęć bo rodzina zjadła wszystko :)
Inny przepis na policzki :
https://kuchnianawzgorzu.pl/policzki-wieprzowe-duszone/
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)