Policzki wieprzowe w sosie z czerwonym winem z wolnowaru

Policzki wieprzowe w sosie z czerwonym winem.

 

policzki-wieprzowe-przepis

 

Policzki wieprzowe w sosie z czerwonym winem, danie pyszne, można je przygotować i w wolnowarze i w normalnym garnku :)

Potrzebujemy tylko kilku składników i danie gotowe, a danie naprawdę jest pyszne.

  • Policzki wieprzowe w sosie z czerwonym winem
  • 1 kg policzków wieprzowych
  • 20 dkg drobnych pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • dużą pietruszkę
  • 1 niedużego selera
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 250 ml wody
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 5 łyżek masła klarowanego
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz czarny, 1/2 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryczki chili

Policzki wieprzowe myjemy i zdejmujemy z nich białe błonki ostrym nożem. Na patelni rozgrzewamy olej wraz z masłem klarowany i na nim obsmażamy policzki z każdej strony na rumiano. Obsmażone policzki odkładamy na talerz. Na pozostałym tłuszczu przesmażamy cebulę i szalotkę obrane i pokrojone w piórka, warzywa obrane i pokrojone w nieduże kawałki oraz pieczarki umyte, delikatnie dopraw pieprzem oraz chili i przesmaż.

Wersja na wolnowar :

Włącz wolnowar na high i po chwili do misy przełóż warzywa i na wierzchu ułóż policzki zalej winem wraz z połową wody, dopraw pieprzem. Gotuj przez 4 godziny od czasu do czasu mieszając.

Wersja na garnek:

Do garnka przełóż warzywa, ułóż na nich połóż policzki, zalej wodą i winem, wymieszaj i na małym ogniu duś od czasu do czasu mieszając, aż policzki będą miękkie.

Solą doprawiamy na samym końcu gotowania.

Ja policzki podałam z kopytkami.

Smacznego !

 

ps. szczerze miałam zamiar i plan zrobić więcej zdjęć – ale nie było czego robić zdjęć bo rodzina zjadła wszystko :)

 

Inny przepis na policzki :

https://kuchnianawzgorzu.pl/policzki-wieprzowe-duszone/

Jedna myśl na temat “Policzki wieprzowe w sosie z czerwonym winem z wolnowaru

Dodaj komentarz