Słodki zielnik Lary – Lara Gessler – Książka na niedzielę

Zapraszam do przeczytania recenzji książki Lary Gessler. 

Słodki zielnik Lary – Lara Gessler – Książka na niedzielę. 

slodki-zielnik-gessler

 

Słodki zielnik Lary to pierwsza książka autorstwa Lary Gessler. Szczerze sięgnęłam po tą książkę z dużym znakiem zapytaniem w myślach, ale na pierwszy rzut oka mi się bardzo spodobała i w sumie takie uczucie towarzyszy mi do końca. 

Autorka jak wspomina we wstępie miała na przygotowanie tej książki 3 miesiące.. to stosunkowo mało czasu patrząc na efekt. To co rzuca się w pierwszym momencie w oczy to to, że książka jest napisana w dwóch językach polskim i angielskim. Przepisy podzielone są na 16 rozdziałów w każdym po 5 przepisów, przejdźmy więc do nich po kolei. 

Zaczynamy naszą podróż przez zioła od Tymianku a tu przepisy na Koktajl z suszonym śliwek z tymiankiem, ciepły krem tymiankowy z jabłkiem i migdałami. Już czytając same tytuły od razu pachnie tymiankiem, prawda ?

Drugi rozdział został poświęcony mojej ukochanej lawendzie i tu przepis który wypróbuję już niedługo na Lawendowy creme brulee z kozim serem czy lawendowy fudge z solą morską. 

slodki-zielnik-lara-gessler

Jałowiec znamy go jako dodatek do mięs a tu proszę przepisy na tiramisu z jałowcem czy słodka jałowcówka. 

Do wykorzystania melisy w przepisach przekonuje nas Laura następującymi przepisami rozgrzewającym naparem na dobry sen czy najdelikatniejszy mus z melisy z wodą z kwiatu pomarańczy. 

Mięta która tak szybko rozrasta się u mnie w ogródku i przepisy na jej wykorzystanie to Kisiel Mojito, Truskawki z Hotelu St James. 

Liść laurowy który od kilku lat w PL możemy kupić w doniczce i tu przepis na ricottę z syropem laurowym i figami na cydrze, czyż nie brzmi smakowicie ? 

Goździki to przepisy na sos karmelowy do wszystkiego ( prosty i jasny tytuł ;)) czy pikantne batony musli z syropem klonowym i goździkami. 

Kolejne przyprawy

Gałka muszkatołowa jawi nam się w przepisach na migdałowo – muszkatołowe ciasteczka czy panna cotta z gałką muszkatołową. 

Majeranek nasz ukochany tu występuje w przepisach na cookies z majerankiem i białą czekoladą czy majerankoladę. 

Kolendra moja ukochana i tu domowa chałwa z ziarnami kolendry, pistacjami i propolisem czy pomarańczowe kokosanki z kolendrą. 

slodki-zielnik-recenzja

Kminek i przepisy na biały mazurek z konfiturą morelową bez pieczeni czy kminkowe ciasteczka doskonałe. 

Czarnuszka .. mhmm uwielbiam, a Wy ? a kokosowy pudding chia z czarnuszką i mango, prażone orzechy z czarnuszką, miodem i sezamem. 

Werbena towarzyszy na w przepisach na Arbuzowe slushie z limonką i werbeną czy syrop czereśniowy z werbeną. 

Mak nasz świąteczny ulubiony w ciastach tu występuje jako składnik białych trufli z makiem, makowianki czyli czarne sezamki. 

I na samym końcu rosnący w mojej doniczce rozmaryn i słodkie nerkowce w rozmarynie czy angielski curd  z pomarańczy.

I jak Wam się podobają przepisy ? Bo mi bardzo, kilka z nich oznaczyłam do zrobienia w najbliższej przyszłości.

Niektóre przepisy są bardzo proste do zrobienia inne trudniejsze, ale jak dla mnie zaletą i to wielką tej książki jest przybliżenie ziół jako składników deserów, bo czy wcześniej pomyślałabym żeby zrobić cremme brulle z liśćmi laurowymi ? na pewno nie .. 

Zdjęcia w książce są fajne, takie normalne nie udziwnione. Piękna jest twarda żółta okładka, oj bardzo mi się ona podoba. 

Słodki Zielnik Lary Gessler 

Lara Gessler

stron  255

Edipresse 2016