Zapraszam do przeczytania recenzji książki Lary Gessler.
Słodki zielnik Lary – Lara Gessler – Książka na niedzielę.
Słodki zielnik Lary to pierwsza książka autorstwa Lary Gessler. Szczerze sięgnęłam po tą książkę z dużym znakiem zapytaniem w myślach, ale na pierwszy rzut oka mi się bardzo spodobała i w sumie takie uczucie towarzyszy mi do końca.
Autorka jak wspomina we wstępie miała na przygotowanie tej książki 3 miesiące.. to stosunkowo mało czasu patrząc na efekt. To co rzuca się w pierwszym momencie w oczy to to, że książka jest napisana w dwóch językach polskim i angielskim. Przepisy podzielone są na 16 rozdziałów w każdym po 5 przepisów, przejdźmy więc do nich po kolei.
Zaczynamy naszą podróż przez zioła od Tymianku a tu przepisy na Koktajl z suszonym śliwek z tymiankiem, ciepły krem tymiankowy z jabłkiem i migdałami. Już czytając same tytuły od razu pachnie tymiankiem, prawda ?
Drugi rozdział został poświęcony mojej ukochanej lawendzie i tu przepis który wypróbuję już niedługo na Lawendowy creme brulee z kozim serem czy lawendowy fudge z solą morską.
Jałowiec znamy go jako dodatek do mięs a tu proszę przepisy na tiramisu z jałowcem czy słodka jałowcówka.
Do wykorzystania melisy w przepisach przekonuje nas Laura następującymi przepisami rozgrzewającym naparem na dobry sen czy najdelikatniejszy mus z melisy z wodą z kwiatu pomarańczy.
Mięta która tak szybko rozrasta się u mnie w ogródku i przepisy na jej wykorzystanie to Kisiel Mojito, Truskawki z Hotelu St James.
Liść laurowy który od kilku lat w PL możemy kupić w doniczce i tu przepis na ricottę z syropem laurowym i figami na cydrze, czyż nie brzmi smakowicie ?
Goździki to przepisy na sos karmelowy do wszystkiego ( prosty i jasny tytuł ;)) czy pikantne batony musli z syropem klonowym i goździkami.
Kolejne przyprawy
Gałka muszkatołowa jawi nam się w przepisach na migdałowo – muszkatołowe ciasteczka czy panna cotta z gałką muszkatołową.
Majeranek nasz ukochany tu występuje w przepisach na cookies z majerankiem i białą czekoladą czy majerankoladę.
Kolendra moja ukochana i tu domowa chałwa z ziarnami kolendry, pistacjami i propolisem czy pomarańczowe kokosanki z kolendrą.
Kminek i przepisy na biały mazurek z konfiturą morelową bez pieczeni czy kminkowe ciasteczka doskonałe.
Czarnuszka .. mhmm uwielbiam, a Wy ? a kokosowy pudding chia z czarnuszką i mango, prażone orzechy z czarnuszką, miodem i sezamem.
Werbena towarzyszy na w przepisach na Arbuzowe slushie z limonką i werbeną czy syrop czereśniowy z werbeną.
Mak nasz świąteczny ulubiony w ciastach tu występuje jako składnik białych trufli z makiem, makowianki czyli czarne sezamki.
I na samym końcu rosnący w mojej doniczce rozmaryn i słodkie nerkowce w rozmarynie czy angielski curd z pomarańczy.
I jak Wam się podobają przepisy ? Bo mi bardzo, kilka z nich oznaczyłam do zrobienia w najbliższej przyszłości.
Niektóre przepisy są bardzo proste do zrobienia inne trudniejsze, ale jak dla mnie zaletą i to wielką tej książki jest przybliżenie ziół jako składników deserów, bo czy wcześniej pomyślałabym żeby zrobić cremme brulle z liśćmi laurowymi ? na pewno nie ..
Zdjęcia w książce są fajne, takie normalne nie udziwnione. Piękna jest twarda żółta okładka, oj bardzo mi się ona podoba.
Słodki Zielnik Lary Gessler
Lara Gessler
stron 255
Edipresse 2016
Widziałem wywiad z autorką u Kuby Wojewódzkiego – i autorka fajna i zapewne jej pomysły w książce także :)
Ciekaw jestem, jak taka majerankolada smakuje? ;)