Przegrzebki na musie z bobu, pyszne danie .
Fakt, zdecydowanie kosztowne .. bo tanie to danie nie jest, ale raz na czas.. mniam !
Małże te występują też pod nazwą małży św. Jakuba. Ja je uwielbiam za ich delikatność w smaku, tu dodatek musu z bobu dodaje im lekkiego charakteru.
Przegrzebki na musie z bobu
- 4 przegrzebki
- 15 dkg ugotowanego bobu
- 1 łyżeczka oleju z dyni
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała ostra papryczka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Świeżo mielony pieprz
Bób ugotować wraz z obranym ząbkiem czosnku i papryczką. Po ugotowaniu obrać, czosnek zostawić, papryczkę wyrzucić. Bób zmiksować na puree z czosnkiem i olejem z dyni, doprawić pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej, na rozgrzanym oleju smażyć małże do delikatnego przyrumienienia, króciutko czyli maks 2 -3 minuty z każdej strony.
Na talerz ( muszelki ) nałożyć puree na nie nałożyć usmażone małże św Jakuba i lekko doprawić pieprzem z góry.
Podawać gorące.
znakomity przepis!
Jeszcze nigdy nie udało mi sie kupić przegrzebek. Musiało byc pyszne :-)
dziękuję !
Ja kupiłam w Auchan,