Przegrzebki na musie z bobu

Przegrzebki na musie z bobu, pyszne danie .

Fakt, zdecydowanie kosztowne .. bo tanie to danie nie jest, ale raz na czas.. mniam !

Przegrzebki

Małże te  występują też pod nazwą małży św. Jakuba. Ja je uwielbiam za ich delikatność w smaku, tu dodatek musu z bobu dodaje im lekkiego charakteru.

Przegrzebki na musie z bobu

  • 4 przegrzebki
  • 15 dkg ugotowanego bobu
  • 1 łyżeczka oleju z dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała ostra papryczka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Świeżo mielony pieprz

przegrzebki z musem

Bób ugotować wraz z obranym ząbkiem czosnku i papryczką. Po ugotowaniu obrać, czosnek zostawić, papryczkę wyrzucić. Bób zmiksować na puree z czosnkiem i olejem z dyni, doprawić  pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej, na rozgrzanym oleju smażyć małże do delikatnego przyrumienienia, króciutko czyli maks 2 -3 minuty z każdej strony.

Na talerz ( muszelki  ) nałożyć puree na nie nałożyć usmażone małże św Jakuba i lekko doprawić pieprzem z góry.

Podawać gorące.

4 myśli na temat “Przegrzebki na musie z bobu

Dodaj komentarz