Pieczone letnie warzywa szczerze mówiąc uwielbiam, to danie się robi w kilka minut. Ostatnio nawet zdarzyło mi się rano ( o 6 !) zrobić takie warzywa na obiad do pracy.
Pieczone letnie warzywa
- 1 bakłażan
- 1 czerwona cebula
- 1 cukinia ( młoda nieduża )
- 3 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy Rapso 2 łyżki
- pieprz świeżo mielony
- 1 czerwona cebula
Warzywa umyć w zimnej wodzie. Pokroić wszystkie warzywa w plastry. Czosnek obrać i pokroić w drobne plasterki.
Dno naczynia do zapiekania wysmarować jedną łyżką oleju i układać warzywa warstwami. Na dno bakłażan, potem cukinia, pomidor, przekładane od czasu do czasu kawałeczkiem czosnku i tak do wykończenia warzyw, z góry posypać pieprzem z góry posypać jedną czerwoną cebulą. Wstawić do piekarnika i ustawić temperaturę na 220 C. i piec 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Warzywa można wykorzystać jako dodatek do dania głównego, ale też i jako składnik głównego dania .. ale o tej propozycji w kolejnych wpisach :)