Sobotni poranek, ale może być to i też ten w środku tygodnia, ważne żeby go smacznie zacząć.
Przepis na śniadanie, na takie które szybko zrobisz i będzie pyszne.
Czy Ty też już masz dosyć kanapek na śniadanie, czasami ? Ja ogólnie tak mam, wolę na śniadanie coś ciepłego coś różnorodnego, a nie ciągle kanapki ;) rodzina moja ma troszkę inaczej, ale staram się to i u nich zmieniać :) Wtedy patrzę co leży w domu pod ręką i co z tego mogę zrobić na śniadanie. Podstawowa myśl ma być smacznie i szybko do zrobienia, ja naprawdę nie lubię stać nad garami ;)
Tym razem w sobotni poranek zobaczyłam na stole szparagi, pomidory, pieczarki. Cebulę i czosnek zawsze mamy w domu, jajka też ;) I tak powstało to szybkie i pyszne śniadanie.
Przepis na śniadanie
( tu wersja dla 1 osoby )
- 4 zielone szparagi
- 1 nieduża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 cienki plasterek boczku
- kilka pieczarek
- 1 pomidor
- 1 jajko
- 1 kawałek selera naciowego
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki masła
- 2 łyżki wody
Szparagom oderwałam zdrewniałe końcówki. Cebulę i czosnek obrałam i drobno pokroiłam. Pieczarki umyłam i pokroiłam na połówki. Pomidora umyłam i przekroiłam na pół, jedną połówkę pokroiłam w kosteczkę, drugą w ćwiartki. Selera naciowego pokrój w drobne kawałki.
Na rozgrzanej patelni podgrzałam olej i wrzuciłam na niego boczek porwany palcami na mniejsze kawałeczki, cebulę i czosnek oraz selera naciowego, całość podsmażyłam około 2 minut. Dorzuciłam szparagi i pieczarki zamieszałam i zostawiłam na patelni na 3 minuty, potem dorzuciłam pokrojone w kostkę pomidory i dolałam wody, całość przykryłam pokrywką na 3-4 minuty. Po tym czasie podniosłam pokrywkę na środku patelni zrobiłam miejsce i wbiłam 1 jajko i znowu całość przykryłam pokrywką na kolejne 4 minuty aż białko jajka się ścięło, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Śniadanie .. gotowe :) Kubek kawy czy herbaty i pełnia szczęścia o poranku już jest !
Możesz nie dodawać do tego śniadanie boczku to nie jest mus, będzie równie znakomicie :)
Smacznego !
Wow! wygląda pysznie ;)
I jak się okazuje, nie jestem jedyną, która lubi połączenie jajek i pomidorów ;) Choć moi domownicy mocno kręcą nosami na taką „ekstrawagancję ” ;)
http://czytamiznikam.blogspot.com/