Przepis na te muffiny wpadł mi do ręki, w momencie gdy w lodówce były samotne białka.
Przepyszne muffiny kokosowe przepis znalazłam w książce Donny Hay *” Szybko, świeżo, prosto „.
Przechodziłam koło półki z książkami, sięgnęłam po tą książką otworzyłam akurat na tym przepisie – prawda że musiałam je zrobić ?
Dokładnie tak było, zeszłam do kuchni z książką w ręce wyjęłam potrzebne składniki i już po 10 minutach muffiny były w piekarniku. Szybko i prosto !
Muffiny kokosowe
- 12,5 dkg masła
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 białek
u mnie zamiast podanej w książce polewy czekoladowej podałam mus
Mus truskawkowo – malinowy
- truskawki mrożone ( około 10 dkg )
- maliny mrożone 10 dkg
Zaczynamy od włączenie piekarnika na 180 C. Wszystkie składniki ciasta miksujemy w misce na jednolitą masę. Przekładamy do papilotek na muffiny i gotowe.
Wstawiamy formę z muffinami do piekarnika i pieczemy muffiny przez 12-15 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Wyciągamy formę z piekarnika i odstawiamy muffiny do ostygnięcia.
Maliny i truskawki miksujemy na jednolitą masę.
Gdy muffiny wystygną wyciągamy je delikatnie z papilotek, podajemy wraz z musem.
* recenzja książki u mnie na blogu znajduje się TU
Takie najprostsze przepisy są najlepsze ;) a taką babeczkę do kawy bardzo chętnie by się zjadło ;)
Serdecznie zapraszam w wolnej chwili na swojego bloga kulinarnego, ostatnimi czasy powstał domowy Kopiec Kreta – niebio w gębie! <3
https://bitasmietanka.blogspot.com
proszę o podanie dokładnej ilości cukru szkl, czy łyżki dziękuję
Chyba padniemy od tych słodkości w święta :D
Zrobiłam w święta, nie było ani sztuki w godzinę ;D
Pyszne! Ten mus jest niczym wisienka na torcie <3